Sos de soia, Sarea Asiei
Cei mai multi dintre noi sunt reticenti atunci cand vine vorba despre adaugarea unor elemente noi in preparatele culinare. Cu toate acestea, in ultima perioada, suntem tentati sa dam o sansa si ingredientelor care nu fac parte din specificul gastronomic al tarii noastre.
Nu trebuie sa fii bucatar profesionist ca sa gatesti cu sos de soia. Acesta se regaseste atat in retete usoare, precum cele pe baza de carne la gratar ori legume sau orez salbatic, cat si in retetele mai elaborate.
Cea mai potrivita intrebuintare a acestui sos este in stare cruda, peste verdeturi fierte sau nepreparate termic, dar si alaturi de peste, bucatele de carne de pui gatite si condimentate anterior in tigaie. Pune insa, cu succes in valoare si ciupercile, care vor avea, astfel, un gust deosebit. Regasim sosul de soia si in supa iute acrisoara, o explozie de arome: gustul iute si cel acrisor se imbina armonios, in timp ce sosul de soia adauga un plus de culoare. Exista mai multe variante, toate insa la fel de savuroase.
Primele mentionari despre un ‘’sos fermentat din carne sau peste’’ au fost facute in anul 1200 I.C.,intr-un document chinezesc. Din perioada dinastiei Song (960-1279) a ramas zicala care, in timp, a devenit faimoasa: ‘’Omul se poate lipsi de multe lucruri, insa nimeni nu poate trai fara lemne de foc, orez, ulei, sare, sos de soia, otet si ceai’’.
Despre sosul de soia, se spune ca are aroma umami. Umami este o notiune japoneza si se traduce prin ‘’delicios’’. Savoarea deosebita se datoreaza glutamatilor de origine naturala, care sunt eliberati in timpul procesului de fermentare a boabelor de soia.
In mod normal, acest sos are un gust sarat. Ca fapt orientativ, trebuie precizat ca necesarul de sodiu pentru un adult pe parcursul unei zile se regaseste in 7 lingurite de sos. Insa, cantitatea de sare variaza de la un producator la altul.
Numeroase studii au demonstrat ca sosul de soia contine o cantitate de 10 ori mai mare de antioxidanti decat vinul rosu.
In Japonia, sosul de soia se gaseste in 5 variante:
- Shashikomi este o varianta foarte dulce si are o culoare inchisa;
- Shiro are o culoare deschisa (de altfel, shiro se traduce prin ‘’ alb’’ in limba japoneza. Este produs din grau si soia, in proportii diferite. Se foloseste in mod deosebit la sashimi, un preparat ce are la baza mici bucati de peste ori fructe de mare si un amestec din sos de soia si pasta wasabi.
- Tamari este cel mai apropiat sortiment de sosul de soia chinezesc.
- Usukuchi are o nuanta deschisa si un gust considerabil mai sarat. Contine sake dulce din orez fermentat.
- Koikuchi este varianta care se bucura de cea mai mare popularitate in Japonia. Contine cantitati egale de grau si soia.
Sosul de soia contine vitamine si proteine. In plus, contribuie la scaderea colesterolului si joaca un rol important in preventia cancerului de san si de prostata. Suficiente motive ca sa-l incluzi in alimentatie, nu-i asa?