Legenda spune ca, o data la un secol, cel care va manca o lingura de seminte negre de susan, inmuiate in roua florilor, in dimineata celei mai lungi zile a anului, va deveni nemuritor. Nu stim daca ne poate confirma cineva veridicitatea acestei legende, insa un lucru este sigur: calitatile terapeutice ale susanului sunt cu adevarat remarcabile.
In vechime, soldatii greci preparau un amestec din miere si ulei de susan, pe care-l consumau pentru a dobandi energie. In vremurile noastre, este folosit si in industria cosmetica, deoarece are proprietati de intinerire. In plus, multumita continutului de zinc, ajuta la prevenirea aparitiei cosurilor. Este, deci, perfect pentru tenul acneic.
China este o tara foarte mare insa sunt cateva ingrediente care se regasesc in specificul culinar al fiecarei regiuni: orez, sos de soia, otet de orez dar si ghimbir, ceapa verde si usturoi. Anumite elemente din retetele chinezesti pot fi inlocuite cu altele. Uleiul de susan este, insa, un ingredient pentru care nu este recomandabil sa folosim un substitut.
Susanul face parte din categoria mirodeniilor folosite de oameni inca din cele mai vechi timpuri iar originile sale se pierd in negurile vremii. Susanul negru are un continut de nutrienti mai ridicat decat alte feluri de susan. Are gust dulce si o subtila aroma de nuca.
In Orientul Mijlociu, se prepara tahini, o pasta din seminte macinate de susan si care se regaseste in compozitia deliciosului hummus.
In ciuda opiniilor generale din ultima perioada in randul persoanelor care isi doresc sa aiba un stil de viata sanatos, nu toate tipurile de grasimi sunt periculoase. Multe dintre ele contribuie in mod semnificativ la buna functionare a sistemului nervos ori a celui cardiovascular. Este si cazul uleiului de susan, care este bogat in aminoacizi.
Nu tot uleiul de susan este la fel. De exemplu, in India are o nuanta aurie, spre deosebire de cel din Coreea, Japonia si China, a carui nuanta este mai inchisa.
Cei mai renumiti bucatari francezi au un secret valoros pentru a da un gust aparte mancarurilor: uleiurile rare, de origine 100% naturala, rezultate prin presare la rece. Fie ca vorbim despre uleiul de fistic, rapita, argan, alune, arahide sau susan, toate au o valoare nutritionala de exceptie. De obicei, cateva picaturi sunt suficiente pentru a da preparatului o savoare unica. Se adauga la finalul procesului de gatire pentru ca, in contact cu caldura sa nu-si piarda gustul. Dupa ce a fost folosit, se pastreaza la frigider.
Uleiul de susan se adauga si in renumitele placinte chinezesti cu carne, un excelent aperitiv pentru mesele in familie sau pentru ocaziile speciale in care va doriti sa impresionati musafirii cu un preparat spectaculos.
In emulsie cu sos de soia ori otet de orez, uleiul de susan desavarseste o vinegreta cu un gust fabulos. Aceasta poate insoti legumele fierte, cruditatile si salatele.
Daca vei acorda o sansa uleiului de susan si il vei folosi in mod corect, te poti bucura de un preparat cu o savoare deosebita.