Despre Pasta Curry
Pasta Curry este o denumire cu originile in limba tamila. Face referire la un sos, dar si la un copac, ale carui frunze au o aroma deosebita. Curry se prepara in sute de feluri, fiecare cu o savoare deosebita. Printre cele mai celebre variante ale acestui condiment se afla si Tikka Masala.
Felul in care se imbina condimentele in bucatariile de pe tot globul este de-a dreptul fascinant. In partea de sud-est a Asiei dar si in India, condimentele au fost ridicate la rang de arta.
Gastronomia thailandeza este un veritabil echilibru de culori si arome. Se bucura de o popularitate deosebita si a stiut sa-si pastreze de-a lungul timpului diversitatea dar si unicitatea.
Curry s-a preparat, sub o forma sau alta in India, inca de acum 4000 de ani. Au fost gasite vase cu urme ale gatirii turmericului si ghimbirului. Spre deosebire de curry-ul thailandez, cel indian are o aroma greu de confundat. Acesta se diferentiaza de celelalte condimente care sunt adaugate.
Pasta de curry se intrebuinteaza si in Indonezia, Myanmar, Vietnam, Cambodgia si Laos. Bucatarii thailandezi urmaresc reteta de baza, insa gustul final variaza de la un bucatar la altul. O gasim, totusi, in 3 variante principale: verde, galben si rosu. Toate au, insa, cateva ingrediente comune: pasta de creveti, frunzele de kafir, galangal dar si lemongrass. In varianta sa 100% traditionala, aceasta pasta se prepara in mojar. In locul lui, se poate folosi, insa, blenderul. Ingredientele se adauga treptat, intr-o ordine deloc intamplatoare. Cele cu care se incepe sunt ingredientele iuti si uscate iar cele umede si dulci sunt lasate la urma Daca nu va place sa petreceti foarte mult timp in bucatarie, puteti sa cumparati pasta de curry din magazinele de profil.
Pasta Curry in bucatarie
- Curry verde – contine frunze de coriandru proaspat dar si ardei iuti verzi;
- Curry galben – are ca ingredient principal turmericul dar si condimente specific indiene. Gustul de coriandru este mult mai pronuntat decat in alte sortimente de curry . De asemenea, acest sortiment este unicul care nu are in compozitie pasta de creveti. Thailandezii in folosesc adesea in preparatele pe baza de carne de pui. O combinatie realmente delicioasa!
- Curry rosu – are un gust pronuntat iute, datorita coriandrului pe care il are in compozitie.
Pasta de curry rosu este un ingredient nelipsit din bucataria thailandeza. Are un gust picant si aromat si il regasim in diferite feluri de mancare ce au la baza legume si/sau carne de miel sau pui, dar si delicioasele fructe de mare.
Cele mai importante ingrediente ale pastelor de curry sunt:
- Galangal– o radacinoasa asemanatoare ghimbirului, insa aroma sa este in mod considerabil mai puternica;
- Ardei chilli;
- Ceapa esalota;
- Coriandru. De la aceasta planta, se utilizeaza radacina, tulpina, frunzele si semintele
- Lemongrassul asiatic. De altfel, siropul obtinut din aceasta planta este deosebit de popular;
- Usturoi
- Numeroase mirodenii, precum turmeric, seminte de chimen, piper alb, piper negru si sare.
Pasta de curry iti va scoate din monotonie pana si cel mai banal preparat. Incearc-o cu prima ocazie!