Pesmet panko, prajire fara riscuri
Atunci cand vorbim despre mancare chinezeasca, trebuie sa mentionam faptul ca, inca din cele mai vechi timpuri, legumele se consumau mai des decat carnea, din motive economice. Trecerea timpului a transformat aceasta tendinta in traditie, chiar si in perioadele de crestere economica. Cartofii, varza chinezeasca si spanacul sunt cele mai populare legume in China.
Pesmetul Panko se bucura de o mare popularitate in bucataria asiatica, in special in tari precum Vietnam, China, Thailanda, Coreea si Japonia. Deosebirea dintre pesmetul obisnuit si cel Panko ar fi ca acesta din urma formeaza o crusta asemanatoare celei din fulgi de porumb. ‘’Panko’’ inseamna in limba japoneza ‘’paine in bucati mici’’.
Povestile spun ca, in Japonia, in perioada celui de-al doilea razboi mondial, soldatii voiau sa coaca paine, insa nu aveau cuptoare. Asa ca, au pregatit-o pe o plita electrica improvizata si astfel a luat nastere pesmetul Panko. Este asemanator cu tempura, o mixtura traditional japoneza, din faina de grau, amidon si apa.
In ultima perioada, se remarca o crestere semnificativa a popularitatii acestui ingredient, chiar si in preparatele occidentale. Este folosit pentru legume, carne, peste si fructe de mare si chiar deserturi. Galustele cu fructe vor fi un adevarat deliciu daca se va folosi acest pesmet.
In Norvegia, limbile de skrei, o varietate de cod arctic se prajesc dupa ce au fost tavalite prin pesmet Panko. Gustul este similar cu cel al pieptului de pui iar preparatul rezultat este considerat o delicatesa. Anumite retete recomanda folosirea acestui pesmet in combinatie cu fulgi de nuca de cocos.
Pesmet panko in bucatarie
Textura aerata a acestui tip de pesmet permite absorbtia unei cantitati mai mici de grasime decat in cazul pesmetului clasic si, in consecinta, preparatul va ramane crocant mai multa vreme. Panko este disponibil in doua variante: alb, rezultat din paine alba fara crusta ori de culoare mai inchisa, pentru care se foloseste intreaga paine.
Consumat ca atare, Panko nu are o aroma bine definita. Este insa, ingredientul ideal daca vrei sa scoti din monotonie un preparat si sa-l reinterpretezi, surprinzand astfel invitatii pe care-i ai la masa. Adauga-l cu incredere in combinatie cu parmezan ras, piper si sare, ca topping pentru musaca ori macaroane cu branza la cuptor. Lasagna ori cartofii frantuzesti au nevoie de o noua fata? Foloseste cu incredere toppingul de mai sus.
Panko nu este un pesmet care poate fi preparat acasa. De ce? Este nevoie de o paine speciala, coapta cu ajutorul unor electrozi care se infig in ea. Aceia dintre dumneavoastra care nu au timp sa cutreiere magazinele in cautarea acestui pesmet, trebuie sa stie ca il gasi si in magazinele online, chiar si in variante fara conservanti ori coloranti, in cantitati mari si la preturi avantajoase.
Varietatea de oferte nu este intotdeauna sinonima cu o calitate superioara. Mare atentie, deci. Se vinde in anumite magazine asa-zisul pesmet Panko, fabricat din biscuiti, care nu are nimic de-a face cu preparatul original.
Acordati un vot de incredere ingredientelor cu specific asiatic si veti obtine un preparat spectaculos.