Toate tarile lumii isi doresc sa consume mancare sanatoasa. In ultimii ani, s-a constatat un adevarat trend in acest sens. Se renunta la mancarea procesata in mod excesiv si se incearca, pe cat posibil, o intoarcere la natura, la simplitate.
In cultura chinezeasca, accentul se pune cu precadere pe carbohidratii din orez, in timp ce proteinei de origine animala nu i se acorda o prea mare importanta.
Faceti cunostinta cu piperul Sichuan, renumit in partea de est a Asiei pentru gustul picant si puternic. Este un excelent aliat al digestiei si o importanta sursa de minerale si vitamine. Acest condiment nu este inrudit cu piperul negru ori cu cel alb, asa cum am fi tentati sa credem. Fructele lui apartin familiei citricelor si astfel se explica subtilul gust de lamaie pe care acest condiment il ofera preparatelor.
Inca din antichitate, chinezii il adaugau in vinul de orez si astfel acesta capata o aroma cu totul deosebita.
Popularitatea piperului Sichuan a crescut semnificativ pe fondul infectiei bacteriene fatale pentru culturile de citrice, aparuta in SUA, in 1968. Piperul Sichuan se vindea, astfel, in cantitati mari, pe piata neagra.
Fanii gastronomiei au in bucataria lor cel putin cateva condimente asiatice, care dau mancarurilor o savoare unica, inconfundabila. Piperul Sichuan se remarca foarte usor, datorita aromei care este diferita de cea a altor tipuri de piper. Amatorii de mancare chinezeasca il cunoasc foarte bine. Incalzit la foc mic, ofera preparatului final un gust minunat. Se foloseste cu succes in sosuri, prajituri pe baza de orez, crème de ciocolata, orez prajit si preparate din pui, dar si alaturi de carnea de pasare ori de creveti. Carnii de rata ii desavarseste realmente gustul. Gemurilor de capsuni si smochine le adauga o aroma cu totul aparte.
O companie a produs chiar un sortiment de biscuiti cu ciocolata si piper Sichuan, ideali alaturi de o ceasca de cafea. O abordare interesanta.
Piperul Sichuan se gaseste in mai multe sortimente si culori, fiecare delicios in unicitatea sa. In functie de modul in care este preparat si perioada in care este recoltat, piperul poate fi roz, negru, verde ori alb.
Piperul Sichuan are numeroase beneficii pentru sanatate, printre care:
- Are proprietati tonice, expectorante, antispasmodice si antiseptic, intocmai precum anasonul;
- Este un aliat de nadejde in tratarea durerilor de masele de minte si a celor de dinti;
- Contine xantoxilina, o molecula de un real folos in procesul de slabire;
- Ajuta in buna functionare a aparatului digestiv. Trebuie consumat insa cu precautie deoarece in exces poate provoca neplaceri persoanelor care sufera de colita sau ulcer.
Nu sunt de neglijat nici beneficiile uleiului esential de piper Sichuan. Acesta are puternice proprietati antiinflamatoare si este folosit cu succes in tratarea diverselor afectiuni ale sistemului osteo-articular, limfatic si circulator.
In cosmetic, acest ulei este intrebuintat pentru capacitatea sa de a tonifia si de a oferi un plus de fermitate. De altfel, este unul dintre uleiurile indicate persoanelor care au tenul uscat.
Fiti curajosi si folositi acest condiment minunat. Nu veti regreta!