Bucataria asiatica si-a castigat renumele multumita ingredientelor folosite . Desi la prima vedere, preparatele par complicate, cele mai multe dintre ele pot fi realizate foarte usor chiar si de catre un bucatar amator . Exista numeroase retete special concepute pentru cei care nu au foarte mult timp de petrecut in bucatarie dar sunt iubitori de mancare chinezeasca , japoneza ori asiatica , in general .
Pe meleagurile japoneze , sanatatea este considerata o arta . Echilibrul aromelor este principiul care guverneaza bucataria nipona . Se folosesc doar ingrediente proaspete, care se gatesc exact in ziua in care au fost cumparate .
Fideaua de orez este un produs care contine , in mare parte, orez si apa . Ocazional , poate fi adaugat amidon de porumb ori faina de tapioca, in scopul de a obtine o mai buna transparenta si pentru ca produsul sa aiba o consistenta gelatinoasa . Fideaua de orez poarta si denumirea de FACHOZA .
Spre deosebire de produsele din faina alba, cele din faina de orez au un numar mai mic de calorii, un gust mai dulce, nu contin gluten ori alergeni si sunt ideale pentru cei care tin dieta ori pentru mamicile care vor sa-si surprinda piticii mofturosi cu ceva savuros . Glutenul este o proteina pe care organismul uman o digera cu dificultate . Consumata in exces, poate conduce la aparitia kilogramelor in plus, a unor bori autoimune ori cardiovasculare . Din pacate, intoleranata la gluten este asimptomatica si este bine sa ne verificam starea de sanatate prin intermediul analizelor de sange .
Fideaua de orez nu contine colesterol si are grasimi in cantitate foarte mica . 100 g de fidea de orez au doar 109 calorii .
Pastele de orez se prepara din orez de calitate superioara, alb sau brun. Odata pregatite termic, este indicat sa nu fie lasate in apa fierbinte. Astfel , isi vor pastra consistenta. Pastele de orez gatite prea mult capata o consistenta gelatinoasa. Pot fi insa salvate daca sunt tinute sub jet de apa rece timp de 3 – 5 minute .
Supa Ramen din taitei de orez a fost hrana principala a japoneziloe, dupa cel de-al doilea razboi mondial . Departe de a fi o mancare pretentioasa, se numara printre preparatele preferate ale locuitorilor din Tara Soarelui Rasare. Poate fi gatita in numeroase variante. Nu mai putin de 20 000 de restaurante ce au ca specialitate acest preparat, se afla in Japonia, dintre care 5 000, in capitala. Preturile sunt foarte accesibile aici.
Intr-un ghid Michelin pentru anul 2016, a aparut, pentru prima data, un modest restaurant din Tokyo, care serveste supa ramen. Localul a primit o mult ravnita stea Michelin . In total, 15 noi restaurante din capitala Japoniei au primit stele Michelin in 2016 .
Daca ai ajuns in Japonia, nu rata ocazia de a savura fantastica supa Ramen. Nu vei regreta .