
Un proverb chinezesc spune „cand mananci muguri de bambus, aminteste-ti de cei care i-au cultivat”.
Bambusul reprezinta o veritabila materie prima universala iar virtutile sale terapeutice sunt recunoscute in medicina chineza. Gasim aceasta planta in multe parti ale lumii, dar ea isi are originile pe continentul asiatic.
Bambusul pentru sanatate
Ceaiul de bambus este un excelent inlocuitor al cafelei. Calmeaza rapid senzatia de sete si poate fi consumat in siguranta si de catre copii deoarece nu contine teina. In acelasi timp, ajuta la eliminarea toxinelor din ficat. Este antimicrobian si trateaza cu succes infectiile. Secretia silicoasa a planei este utila in tratamentul afectiunilor respiratorii.
Daca adoptati o dieta echilibrata si faceti sport in mod regulat, bambusul va poate ajuta in lupta cu celulita. Are putine calorii, este bogat in fibre, mai exact contine 10% din cantitatea recomandata zilnic unui adult. Este bogat in potasiu, care ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Scade cholesterol in mod natural si imbunatateste digestia. De altfel, frunzele de bambus se pot utiliza in tratamentul afectiunilor digestive, cum ar fi varicele esofagului. Medicina alternativa mentioneaza bambusul in tratamentul leziunilor ulceroase. Decoctul din frunze de bambus se foloseste pentru eliminarea parazitilor intestinali. Bambusul are proprietati anti-inflamatorii si anti-oxidante datorita acidului fenolic continut. Este ideal pentru cei care lupta impotriva kilogramelor in plus, pentru ca are un nivel scazut de glucide si grasimi.
Frunzele de bambus se pot utiliza in tratamentul afectiunilor digestive.
Bambusul in bucatarie
Din cele peste 1500 de specii de bambus existente, mai putin de 200 sunt comestibile. Spre exemplu, bambusul- gigantic contine cianura, ceea ce-l face imposibil de consumat. Bambusul proaspat contine anumite toxine care se distrug in timpul fierberii. Se foloseste pe post de garnitura. Din seminte de bambus, chinezii fac paine.
Puteti inlocui mugurii de bambus dintr-o reteta cu paprika, pastai de mazare, ciuperci Champinions sau dovlecei zucchini.
Mugurii de bambus se pot consuma in mancarurile de orez, ciuperci, pastai, ghimbir si castane de apa. Ii gasim atat cruzi, cat si in conserva in doua variante: in apa cu sare sau murati. Cei la conserva au consitenta morcovului fiert. Este necesar sa fie caliti inainte de preparare. Mugurii de bambus fermentati sunt un ingredient important al multor feluri de mancare din Himalaya. In Nepal, mugurii de bambus fermentati sunt gatiti cu sofran si ulei, ori insotesc orezul si cartofii.
Mugurii de bambus se folosesc si in diverse deserturi.
Din rasina de bambus tanar fermentata se face o bautura usoara sau un vin dulce.
Indonezienii fierb rondelele de bambus cu lapte de cocos gros si mirodenii, obtinand un preparat savuros.
Mugurii de bambus se folosesc la prepararea carnii, sau alaturi de orez si taitei.
Indiferent de modul in care alegeti sa gatiti mugurii de bambus, veti adauga un plus de gust preparatelor in care ii folositi. Fara sa mai vorbim de beneficiile pe care le aduce consumul regulat, mugurii de bambus sunt ideali atunci cand vreti un adaos proteic in salatele pe care le consumati. Si asta, pentru a va adauga un plus de energie si vitalitate.