În prezent, pesmetul panko este popular și apreciat în toată lumea. În 1543, pâinea a fost introdusă în Japonia de către comercianții portughezi, primii europeni care au ajuns acolo. Cuvântul portughez pentru pâine, pao, a devenit pan. În anul 1853, Nava Neagră a bătut prima dată la ușile Japoniei și a început noua eră „Meiji” . Cultura occidentală a început brusc să se răspândească rapid în Japonia. Elizabeth Andoh, autor de cărți de bucate și professor, cu sediul în Tokyo, a declarant ca : „În special, a existat o fascinație pentru mâncarea germană și prusiană, rezultat al invidiei japoneze a priceperii militare germane”, a spus ea. „Ei au crezut că dieta este un factor important în puterea germană, așa că japonezii au imitat șnițelul vienez cu carne de porc, numindu-l katsudetsu, care a devenit tonkatsu. Au folosit pâine uscată măcinată sau panko, ca strat de acoperire. Și au început mai întâi să o servească în academiile militare. ” Ulterior, restaurantele din marile orașe au început să ofere meniuri în stil occidental, inclusiv crochete și pește prăjit, care erau acoperite cu pesmet. Majoritatea pesmetului de peste mări fabricat la acea vreme era obținut din biscuiți și biscuiți zdrobiți. Deoarece acest pesmet era foarte scump pentru bucătari, aceștia au început să folosească pâine feliată pentru a o transforma în pesmet. Așa a fost inventat pesmetul japonez și a fost transmis până în prezent.
Deși are un nume deosebit, pesmetul panko este pur și simplu un tip de pesmet. Denumirea sa provine din cuvântul japonez – „pan” care înseamnă pâine și „ko” care înseamnă făină. Alte surse spun că numele panko se traduce prin termenul portughez „pan” care înseamnă „pâine”, iar termenul japonez „ko” înseamnă „făcut din” Panko-ul original este întotdeauna făcut dintr-un tip special de pâine albă (spre deosebire de grâul integral) care se prepară fără cruste și se coace folosind o sursă de curent electric. Pâinea este măcinată în bucăți fine sau fulgi care sunt apoi uscați. Se folosește ca o mâncare ușoară în bucătăria japoneză; panko este denumit și pesmet japonez. O listă tipică de ingrediente din care se realizează pesmetul panko include făină de grâu, drojdie, ulei și sare. Panko nu este un produs fără gluten, dar este aproape întotdeauna vegan.
Pesmet japonez Panko vs. pesmet obișnuit
Cele mai multe tipuri de pesmet cumpărate de la magazin sunt foarte asemănătoare cu cele ce se pot realiza cu ușurință în casă – pâine prăjită care se sfărâmă, uneori cu adăugări de condimente. Panko este puțin diferit și nu poate fi făcut atât de ușor într-o bucătărie de acasă. Panko este fabricat dintr-un tip foarte specific de pâine care are ca rezultat un fulg (în loc de bucățile tipice de pesmet) care este mai ușor, mai crocant și mai aerisit decât un pesmet obișnuit. Acest lucru creează o textură distinctă care rezistă absorbției uleiului, ceea ce determină ca preparatul să aibă un strat mai subțire atunci când este prăjit.
Utilizări ale pesmetului Panko
Panko este mai puțin dens decât pesmetul obișnuit. Este perfect ca strat de acoperire pentru alimente prăjite, deoarece absoarbe mai puțin ulei și grăsimi, ceea ce face ca rezultatul final să nu fie la fel de greu ca preparatele prăjite obișnuite. Panko este, de asemenea, folosit ca topping de pesmet pentru rețete de paste la cuptor și macaroane cu brânză. Poate fi încorporat în chiftele și burgerii vegetarieni ca liant și este folosit ca agent de îngroșare pentru supe și sosuri (amestecați o lingură sau două câteodată). Practic, panko poate fi folosit în locul pesmetului în majoritatea rețetelor, inclusiv drept garnitură, unde este cel mai bine dacă se prăjite mai întâi.
Deoarece panko este originar din Japonia, există mai multe rețete japoneze care conțin acest ingredient. Tonkatsu (cotlet japonez de porc prăjit) este un file de porc care se dă prin panko și apoi se prăjește , iar kaki fry (stridii) , ebi fry (creveți) și korokke (prăjituri de piure de cartofi ) sunt toate rețete japoneze care sunt acoperite cu panko și puse ulterior la prăjit.
Panko are puțină sau deloc aromă – atracția sa fiind textura . Deoarece panko este un fulg și nu o firmitură, nu se aglomerează ca pesmetul obișnuit și există mai multă suprafață ce devine crocantă atunci când este gătit . Panko va absorbi aromele celorlalte ingrediente.
Panko trebuie ținut într-un recipient închis și păstrat într-un loc întunecat, uscat și răcoros, cum ar fi o cămară. Dacă este bine sigilat, se va putea păstra aproximativ doi ani.
Beneficii pentru sănătate – Pesmet japonez Panko
1. Menține tensiunea arterială la un nivel echilibrat
Sodiul ce se regăsește în pesmetul Panko poate ajuta la menținerea sub control a tensiunii arteriale prin controlul contracțiilor inimii.
2. Ajută la dezvoltarea mușchilor
Firmiturile pesmetului Panko conțin cantități moderate de grăsimi sănătoase pentru a fi consumate. Persoanele care consumă suficiente grăsimi tind să își dezvolte mai ușor mușchii. Pentru că, pentru o crestere armonioasă a mușchilor, este important ca procentul de grăsime corporală să fie unul bine echilibrat.
3. Acționează ca un stimulent al stării psihice
Starea fizică externă rezonează cu starea mentală interioară. Deci, dacă o persoană se simte nefericită, aceasta va arăta obosită și nesănătoasă. Oamenii care se simt deprimați tind să fie mai predispuși bolilor în timpul defalcării lor mentale. Firmiturile de pâine Panko pot fi un stimulent al dispoziției datorită gustului său delicios crocant și, de asemenea, datorită prezenței proteinelor. Proteinele vor menține echilibrul hormonal, iar astfel mintea noastră va fi relaxată.
4. Îmbunătățește gândirea
Există mai multe beneficii pentru sănătate ale pesmetului Panko decât s-ar putea crede. Proteinele găsite în firmiturile de pâine Panko sunt necesare pentru a produce hormoni și enzime care au rolul de a spori performanța creierului. Adăugarea firmiturilor de pâine Panko în meniul de mic dejun va menține o putere mai mare de concentrare pe tot parcursul zilei.
5. Ajută la obținerea unui somn mai profund
Alimentele care conțin carbohidrați tind să aducă relaxare și să producă de stări de bine. De asemenea, sunt foarte sățioase. Dacă stomacul este plin, somnul va fi mai ușor și liniștit noaptea. Fiind sățioase, este nevoie doar de o cantitate mică de pesmet Panko pentru a obține rezultatul dorit.
6. Acționează sub formă de control al greutății
Având în vedere proprietățile sale nutriționale, personele care vor să obțină cateva kilograme în plus la cântar, pot ține o dietă în care să includă constant pesmet Panko în cantități mai mari pentru o anumită perioadă de timp. Valorile nutritive ridicate ale pesmetului Panko furnizează organismului minerale, vitamine, proteine și grăsimi sănătoase care ajută atât la menținerea greutății corporale, cât și la creșterea imunității.
Rețete cu pesmet japonez Panko
- Pui în crustă crocantă cu parmesan
Pentru o cină consistentă și sănătoasă, rețeta de pui crocant cu parmezan este alegerea perfectă. Puiul suculent este acoperit cu un strat crocant de Panko, conferindu-i o textură similară puiului prăjit. Dar nu este prăjit – este copt! Cu pesmetul Panko, vă puteți bucura de acea crustă minunată fără a apela la prăjire, reducând astfel caloriile în plus.
Ingrediente:
- 6 jumătăți de piept de pui
- 3 ouă bătute
- 1 ½ căni de făină
- 2 căni de pesmet Panko
- 1 cană de firmituri de fulgi de porumb
- ½ ceașcă de parmezan
- 1 ½ linguriță de pudră de usturoi
- 2 linguri de pătrunjel
- ½ linguriță de sare
- ½ linguriță de piper
Mod de preparare:
- Se preîncălzește cuptorul la 190 grade la cuptor normal.
- Bateți pieptii de pui până când au o grosime de aproximativ 1 – 2 cm.
- Bateți ouăle într-un castron puțin adânc și lasați-le deoparte.
- Într-un vas mai adânc, amestecați făina cu sarea și cu piperul.
- Într-un alt vas, amestecați pesmetul, fulgii de porumb, parmezanul, patrunjelul și pudra de usturoi.
- Dați mai întâi bucățile de pui prin făină până când toată umezeala a fost absorbită. Apoi, înmuiați-l în ou, iar apoi îl dați prin amestecul de pesmet. Apăsați ușor puiul pe ambele părți pentru a face pesmetul să se lipească cât mai bine de suprafața sa.
- Ungeți o tavă puțin adâncă cu ulei sau pulverizați cu spray pentru gătit și când cuptorul s-a preîncalzit, adăugați tava cu puiul la cuptor.
- Coaceți puiul timp de 30 până la 35 de minute sau până când tot sucul său se scurge.
- Pui Marsala cu parmesan și topping de pesmet Panko
Ingrediente:
- ½ cană de făină albă
- 1 linguriță de piper și 1 linguriță de sare de mare
- 6 cotlete de pui dezosate, fără piele
- 6 linguri de ulei de măsline
- 3 linguri de unt
- 1 cățel mare de usturoi, presat sau tocat mărunt
- 1 cană de vin marsala
- 250 grame de ciuperci champinion
- 1 cană de pesmet Panko
- ¾ cană parmezan ras
Mod de preparare:
- Într-o pungă mare de plastic sau într-un castron amestecați făina cu sarea și piperul. Se pune deoparte.
- Lucrând 2-3 bucăți de piept de pui odată, stropiți pieptul de pui cu o cantitate mică de ulei de măsline și frecați pe ambele părți. Apoi adăugați piepții de pui în punga sau castronul cu amestecul de făină și amestecați bine până puiul va fi acoperit uniform.
- Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade la funcția de cuptor normal.
- Puneți o tigaie mare la foc mediu-mare și adăugați 2 linguri din uleiul de măsline și usturoiul mărunțit. După ce uleiul s-a încins și usturoiul s-a rumenit ușor, adăugați puiul și gătiți-l timp de aproximativ 5 minute pe fiecare parte, sau până când toate părțile se rumenesc uniform.
- Adăugați puiul pe o foaie de copt acoperită cu folie transparentă care a fost pulverizată cu spray de gătit antiaderent sau unsă cu puțin ulei.
- Puneți puiul în cuptor până se termină de gătit.
- În timp ce puiul se gătește, adăugați vinul și ciupercile în tigaie și fierbeți amestecul timp de încă aproximativ 10 minute. Se adaugă 1 lingură de unt la final pentru a termina sosul.
- În timp ce ciupercile se gătesc, topiți restul de unt care se combină apoi cu pesmetul și parmezanul într-un castron separat. Adăugați ulei de măsline suplimentar, dacă este necesar, pentru a obține o consistență frumoasă care se lipeste.
- Se dă cuptorul la foc mare sau 200-210 grade în funcție de puterea cuptorului.
- Când puiul este gata, acoperiți cu o grămadă de pesmet Panko și parmezan acoperind fiecare cotlet de pui în parte și puneți înapoi în cuptor pentru un minut sau două, sau până se rumenesc. NU lăsațicuptorul – urmăriți-l cu atenție tot timpul penru a evita ca preparatul să se ardă
- Serviți peste piure de cartofi, orez, paste sau quinoa și stropiți cu sosul de ciuperci marsala. Se servește cald!
- French toast cu pesmet Panko
Ingrediente:
- 2 ouă
- 1/3 cană de lapte cu smântână (se pune jumatate de cantitate de lapte și tot aceași cantitate de smântână)
- Sare și piper negru proaspăt măcinat
- 1 cană de pesmet panko
- 2 felii de pâine albă de bună calitate, fiecare de aproximativ un centimetru grosime
- 1 1/2 linguri de unt
- Marmeladă, gem, sirop de arțar (opțional).
Mod de preparare:
- Bateți ouăle într-un vas puțin adânc și amestecați 2 linguri din combinația de lapte cu smântână. Se condimentează ușor cu sare și piper după gust. Așezați jumătate din panko pe fiecare dintre cele două farfurii plate.
- Așezați o felie de pâine în amestecul de ouă, lăsați să se înmoaie 30 de secunde pe fiecare parte, apoi așezați deasupra panko-ului pe o farfurie. Repetați același lucru și cu a doua felie de pâine. Mișcați feliile de pâine prin panko. Cu o furculiță, încercați să acoperiți cât mai mult Panko posibil pentru ca acesta să se lipească cat mai bine de fundul și părțile laterale ale pâinii.
- Puneți pe foc o tigaie antiaderentă suficient de încăpătoare pentru a ține ambele felii de pâine la foc mediu-mare. Împărțiți untul în jumătate și așezați fiecare bucată într-un loc în tigaie unde va merge o felie de pâine, apoi puneți imediat pâinea acoperită deasupra untului, cu pesmetul panko în jos. Se călește până când panko este auriu, aproximativ 3 minute, apoi se toarnă restul de lapte cu smântână deasupra pâinii. Nu vă faceți griji dacă o parte din lichid se varsă în tigaie. Întoarceți pâinea și prăjiți-o până ce devine aurie și pe cealaltă parte. Apoi serviți imediat, cu oricare dintre toppingurile opționale.