Ciupercile Shiitake sunt unul dintre cele mai populare tipuri de ciuperci din întreaga lume.Shiitake sunt ciuperci comestibile originare din Asia de Est.Culoarea variază de la cafenie până la maro închis, cu capace care cresc între 2 și 4 inci (5 și 10 cm).Deși sunt consumate de obicei ca legume, shiitake sunt ciuperci care cresc în mod natural pe copacii aflați în descompunere.Această specie are o lungă istorie de utilizare în toată Asia de Est, cu oameni care colectează shiitake sălbatic atât pentru hrană, cât și pentru medicina tradițională. Oamenii din China au început să cultive mai întâi ciuperci shiitake în urmă cu aproximativ 1.000 până la 1.200 de ani, când știau specia sub denumirea de dongo sau shanku.
Popularitatea ciupercilor shiitake se crede că se datorează proprietăților sale medicinale renumite și gustului și texturii unice. Gustul este uneori descris ca umami, care este un termen japonez pentru gusturi care nu sunt nici dulci, nici acre, sărate sau amare.Componentele sale nutriționale includ polizaharide bioactive, cum ar fi β-D-glucan, heteroglucan, xilomanan, lentinan și eritadenină; zaharuri libere incluzând arabinoza, arabitolul, manoza, manitolul, trehaloza și glicerina; vitamine (B2, B12, D2) și fibre dietetice. Numeroase bio-componente prezente în ciupercie Shiitake ajută la potențialul său farmacologic împotriva hipertensiunii, hiperlipidemiei și complicațiilor cardiovasculare, imunității scăzute, tulburărilor hepatice și cancerului. În plus, aspectele sale anti-oxidative, anti-fungice și antimicrobiene au fost atribuite în mod corespunzător componentelor sale bio-funcționale.Cantitatea de compuși bioactivi din Shiitake depinde, totuși, de modul și locul în care ciupercile sunt cultivate, depozitate și preparate.
Beneficii pentru sănătate
Ciupercile Shiitake conțin mulți compuși chimici care protejează ADN-ul de daune oxidative, motiv pentru care sunt atât de benefice. Lentinanul, de exemplu, vindecă leziunile cromozomiale cauzate de tratamentele anticancer. Substanțele eritadenine ajută la reducerea nivelului de colesterol și susțin sănătatea cardiovasculară. Cercetătorii de la Universitatea Shizuoka din Japonia au descoperit că suplimentarea cu eritadenină a scăzut semnificativ concentrația plasmatică de colesterol.
Shiitake sunt, de asemenea, unice, deoarece conțin toți cei opt aminoacizi esențiali, împreună cu un tip de acid gras esențial numit acid linoleic. Acidul linoleic ajută la pierderea în greutate și la formarea mușchilor. De asemenea, are beneficii pentru construirea oaselor, îmbunătățește digestia și reduce alergiile și sensibilitățile alimentare.
Ciupercile Shiitake sunt o sursă bună de vitamine și minerale cheie. Acestea conținVitamina D, cupru, seleniu, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, folat, potasiu, mangan, magneziu, fier și fosfor. Cât pentru informațiile nutiționale, jumătate de cană de ciuperci crude conține:
- Calorii: 34
- Proteine: 2,5 grame
- Grăsime: 0,5 grame
- Glucide: 7 grame
- Fibră: 3 grame
- Zahăr: 2 grame
- Colesterol: 0 miligrame
- Sodiu: 9 miligrame
Ciupercile Shiitake pot spori sănătatea inimii
De exemplu, au trei compuși care ajută la scăderea colesterolului:
- Eritadenină. Acest compus inhibă o enzimă implicată în producerea colesterolului.
- Steroli. Aceste molecule ajută în blocarea absorbției colesterolului în intestin.
- Beta glucani. Acest tip de fibre poate reduce colesterolul.
Un studiu efectuat la șobolani cu hipertensiune arterială a constatat că pulberea de shiitake a împiedicat creșterea tensiunii arteriale.Un alt studiu efectuat pe șobolani de laborator hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi a demonstrat că cei cărora li s-a administrat shiitake au acumulat mai puțină grăsime în ficat, mai puțină placă pe pereții arterelor și niveluri mai scăzute de colesterol decât cei care nu au mâncat ciuperci.Cu toate acestea, aceste efecte trebuie confirmate în studiile la om înainte de a putea face concluzii solide.
Shiitake poate ajuta, de asemenea, la întărirea sistemului imunitar
Un studiu a oferit unui grup de oameni câte două ciuperci shiitake uscate zilnic. După o lună, markerii lor imuni s-au îmbunătățit, iar nivelurile de inflamație au scăzut. Acest efect imunitar s-ar putea datora parțial uneia dintre polizaharidele din ciupercile shiitake.În timp ce sistemele imune ale oamenilor tind să se slăbească odată cu înaintarea în vârstă, un studiu efectuat la șoareci a constatat că un supliment derivat din shiitake a contribuit la inversarea anumitor scăderi ale funcției imune legate de vârstă
Polizaharidele din ciupercile shiitake pot avea, de asemenea, un efect anticancerigen
De exemplu, polizaharida lentinan ajută la combaterea tumorilor prin activarea sistemului imunitar.S-a dovedit că Lentinan inhibă creșterea și răspândirea celulelor leucemice.În China și Japonia, o formă injectabilă de lentinan este utilizată alături de chimioterapie și alte tratamente majore împotriva cancerului pentru a îmbunătăți funcția imună și calitatea vieții la persoanele cu cancer gastric. Cu toate acestea, dovezile sunt insuficiente pentru a determina dacă consumul de ciuperci shiitake are vreun efect asupra cancerului propriu-zis.
Ajută la prevenirea gingivitei
Gingivita este o boală dentară care poate fi prevenită, cauzată de acumularea plăcii dentare în exces și de acumularea de bacterii „rele”. Aceaste bacterie dăunează țesuturilor gingivale și poate duce la probleme mai mari, inclusiv boli parodontale. Studiile au arătat capacitatea extractului de ciuperci shiitake de a reduce bacteriile „rele” din gură, păstrând în același timp bacteriile sănătoase.Aceste rezultate sugerează beneficii pentru sănătatea dentară asociate cu ciupercile shiitake.
Îmbunătățește situația nutrițională a vegetarienilor
Ciupercile Shiitake oferă mai mulți nutrienți de interes pentru vegetarieni, contribuind la reducerea riscului de deficiențe. Ciupercile Shiitake sunt o sursă bună de zinc. Zincul se găsește de obicei în carnea roșie, păsările de curte și fructele de mare. Deoarece o cană de ciuperci shiitake fierte are aproape 2 miligrame de zinc, consumarea acestora contribuie la atingerea unui obiectiv zilnic de 8 până la 11 miligrame pe zi.
Ar putea preveni luarea în greutate
Anumite componente ale ciupercii shiitake au efecte hipolipidaemice (reducătoare de grăsimi), cum ar fi eritadenina și b-glucanul, o fibră dietetică solubilă care se găsește și în orz, secară și ovăz. Studiile au raportat că b-glucanul poate crește sațietatea, reduce consumul de alimente, poate întârzia absorbția nutrițională și reduce nivelul lipidelor (grăsimilor) plasmatice.
Un studiu din 2011 publicat în Journal of Obesity a examinat efectele ciupercilor shiitake asupra profilurilor lipidice plasmatice, a dispozițiilor de grăsime, a eficienței energetice și a indicelui de grăsime corporală pe un grup de șobolani. Șobolanii au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi timp de șase săptămâni.
Cercetătorii au descoperit efecte semnificative ale intervenției dietetice asupra creșterii în greutate corporală a acestora. Șobolanii cu o doză mare de ciuperci shiitake în dietă (care a implicat adăugarea de pulbere de ciuperci la o dietă bogată în grăsimi) au avut câștiguri cu 35 la sută mai mici în greutate corporală decât șobolanii din dietele cu mai puține ciuperci shiitake. Șobolanii din dieta cu ciuperci shiitake cu doză mare au avut, de asemenea, mase totale de grăsime semnificativ mai mici și au avut o tendință de acumulare de grăsimi mai mică.
Cercetătorii au concluzionat prin a sugera că ciupercile shiitake pot ajuta la prevenirea creșterii în greutate corporală, a depunerii de grăsimi și a triacilglicerolilor în plasmă atunci când sunt adăugate la o dietă bogată în grăsimi. Acest lucru încurajează un efort de a urmări studii umane care examinează eficacitatea ciupercilor shiitake pentru prevenirea și tratamentul obezității și a tulburărilor metabolice conexe.
Ciupercile Shiitake în bucătărie
Shiitake este o ciupercă versatilă care poate fi încorporată într-o varietate de feluri de mâncare. Puteți cumpăra aceste ciuperci crude, fierte sau uscate.Când vă cumpărați shiitake, căutați ciuperci ferme și plinute. Evitați ciupercile care sunt moi sau ridate – acestea nu sunt proaspete.Depozitarea ciupercilor proaspete în frigider într-o pungă închisă sau recipient cu capac le menține proaspete timp de aproximativ o săptămână. Dacă utilizați ciuperci uscate, păstrați-le într-o pungă sigilată și păstrați-le în frigider sau congelator, unde pot rămâne proaspete până la un an.Când pregătiți ciuperci shiitake, este sugerat să tăiați tulpinile deoarece sunt prea lemnoase pentru a le mânca, dar nu trebuie să le aruncați. Adăugați tulpinile la un stoc de legume pentru a absorbi toți acei nutrienți.Asigurați-vă că le clătiți bine înainte de utilizare. Pot fi așezate într-un castron cu apă fierbinte timp de aproximativ 10 minute pentru a elimina orice reziduu și apoi clătite.
Două dintre cele mai ușoare modalități de a prepara ciuperci shiitake pentru o garnitură sau topping sunt sotarea și prăjirea.
- Sotarea: Într-o tigaie medie, încălziți două linguri de unt sau ulei de măsline la foc mediu. Se toacă un cățel de usturoi mic și se sotează până se parfumează, aproximativ un minut (nu lăsați usturoiul să ardă!). Adăugați o ceașcă de ciuperci shiitake și acoperiți tigaia cu un capac și lăsați să se gătească până se înmoaie și se rumenesc, aproximativ cinci minute. Adăugați o lingură de sos de soia și o lingură de suc de lămâie proaspăt stors și lăsați-le neacoperite, până când ciupercile absorb lichidul, aproximativ încă un minut. (Alternativ, schimbați usturoiul, sosul de soia și sucul de lămâie cu un sfert de cană de sos teriyaki.)
- Stir fry: Încălziți un wok la foc mare până să înceapă să scoată fum, apoi adaugați două linguri de susan sau ulei de arahide. Adăugați o linguriță de ghimbir tocat și două cepe verzi, tăiate felii subțiri. Se amestecă până se parfumează, aproximativ 30 de secunde, apoi se adaugă o ceașcă de ciuperci și se amestecă până se înmoaie și se rumenesc, aproximativ încă una-două minute.
Ciupercile shiitake uscate și ciupercile proaspete shiitake au arome foarte diferite. Ciuperca shiitake uscată are o aromă mult mai puternică în comparație cu cea proaspătă.
Modul de preparare a ciupercilor shiitake uscate este să clătiți mai întâi cu apă rece, apoi să le rehidratați prin înmuiere în apă rece timp de aproximativ 15 până la 20 de minute înainte de gătit. Înmuierea ciupercii shiitake în apă va face mai ușor tăierea în formele dorite și, de asemenea, va fi mai ușor de gătit. În multe feluri de mâncare chinezești, cum ar fi orezul glutinos, mulți bucătari chinezi păstrează de fapt apa pe care o folosesc pentru a înmuia ciupercile shiitake și o folosesc ca stoc.Puteți găti ciuperci shiitake uscate într-o varietate largă de moduri, cum ar fi adăugarea la supă, prăjit, tocană, abur și multe altele.
În continuare veți găsi o rețetă de supă miso cu pui, tăiței și ciuperci shiitake.
Ingrediente:
- 450 grame piept de pui dezosat fără piele (feliat prin mijloc pentru a crea file subțiri)
- 2 linguri de ulei de măsline (divizat)
- 1 ceapă galbenă (medie, tocată)
- 170grame ciuperci shitake (tulpini îndepărtate și capace feliate în sferturi)
- 2 morcovi medii (felii, aprox. 1 cană)
- 1 lingură de ghimbir (proaspăt ras)
- 4 caței de usturoi (tocați)
- 8 căni supă de pui
- 1 lingură sos de soia
- 1 lingură otet de orez
- 1 lingură de vin de orez
- 1 lingură de pastă de chili
- 100 grame de tăiței de orez
- 1 ardei gras roșu (tocat)
- 1/4 cană pastă albă de miso
- 4 capete baby bok choy (tăiate în bucăți mici)
- Rumeniți puiul. Nu trebuie să folosiți pui, dar dacă căutați un pumn de proteine, este absolut delicios! Începem prin a ne felia mai întâi pieptul de pui prin mijloc pentru a crea file subțiri. Acest lucru vă va asigura că gătesc uniform și în același interval de timp ca și restul ingredientelor. Apoi, rumeniți ambele părți ale puiului, dar nu le gătiți complet, deoarece culoarea proteinei = aromă. Apoi, vom scoate puiul nostru, dar îl vom adăuga mai târziu pentru a fierbe în supa condimentată.
- Sotați legumele. Sotăm ceapa și morcovii timp de 3 minute, apoi adăugăm ciupercile, ghimbirul și usturoiul și le sotăm doar un minut. Acest lucru asigură că ciupercile, usturoiul și ghimbirul nu sunt prea gătite, dar le eliberează aroma.
- Adăugați zeama. Aceasta se realizează cu ajutorul supei de pui și puțin sos de soia, oțet de orez, vin de orez japonez și pastă de chili. Adăugăm puiul înapoi la supă, apoi o aducem la foc mic timp de aproximativ 10 minute înainte de a scoate puiul. Dacă aveți file de pui foarte subțiri, veți dori să le scoateți din supa care fierbe mai repede, astfel încât să nu se gătească prea mult.
- Se amestecă separat Miso. Înainte de a adăuga tăiței, adăugăm pasta de miso într-un castron mediu, apoi amestecăm într-un bulion fierbinte, apoi amestecăm. NU doriți să fierbeți sau să fierbeți supa de miso odată ce are pasta de miso combinată sau va deveni groasă. De aceea, amestecăm pentru a-l dizolva într-un castron separat și îl punem deoparte pentru a adăuga mai târziu.
- Adăugați tăițeii de orez. Se adaugă tăițeii de orez și ardeii grași în oală și fierbem la foc mic 2 minute, apoi oprim focul.
- Adăugați restul de ingrediente. Adăugați bok choy (puteți înlocui cu spanac), puiul și întregul amestec de miso înapoi în oală și amestecați bine. Acoperiți oala doar până când tăițeii sunt al dente și bok choy este gătit, 1-2 minute.
- Pofta buna!