Despre orez negru glutinos
Orez negru glutinos este un produs ce tot mai multi dintre noi isi doresc sa guste si sa-i descopere valoarea.
Orezul este o planta care isi are originile in Asia de Rasarit. Are un gust placut si este bogat in substante hranitoare. Conform USA Rice Federation, pe Glob exista nu mai putin de 120.000 de soiuri de orez, diferite ca aroma, granulatie si culoare.
Orez negru glutinos, origini
In China Antica, orezul negru glutinos se regasea doar pe mesele nobililor, deoarece oamenilor de rand le era interzis sa-l consume. In plus, cei care aveau indrazneala de a fura acest orez, erau condamnati la moarte.
Il regasim mai ales in preparatele thailandeze, atat in cele sarate, cat si in cele dulci. In tara noastra, nu se bucura, din pacate, de o prea mare popularitate
Era supranumit ‘’mancarea nemuritorilor’’ si ‘’orezul longevitatii’’, multumita numeroaselor sale beneficii pentru sanatate:
- Contribuie la buna functionare a inimii, prin reducerea colesterolului rau, multumita cantitatii mari de antioxidanti;
- Este un detoxifiant natural, datorita fitonutrientilor pe care ii contine. In plus, sprijina ficatul in sarcina de a elimina toxinele;
- Ajuta la prevenirea balonarii, diareei si constipatiei, datorita fibrelor pe care le contine. De asemenea, senzatia de satietate se va instala rapid;
- Este un excelent agent anticancerigen, asemeni ciupercilor Shiitake . Studiile recente au evidentiat puterea antocianinelor continute de acest tip de orez in stoparea evolutiei metastazelor tumorale;
- Imbunatateste capacitatea cognitiva a creierului , multumita anioxidantilor din compozitie.
- Acestia contribuie si la incetinirea procesului de imbatranire mentala.
- Este ideal in dieta persoanelor care sufera de diabet zaharat de tip 2.
Japonezii sunt renumiti pentru stilul de viata sanatos, o dieta cu cat mai multe ingrediente naturale, sport si o gandire pozitiva. Numeroase persoane au adoptat aceasta conduita, din dorinta de a scapa de surplusul de greutate. In ce consta dieta? Un amestec din fiertura de orez si cateva muraturi tocate (gogonele, conopida, castraveti, pepene, prune ori varza). Nimic complicat.
Cei mai curajosi, pot combina orezul chiar si cu ghimbir murat. Desigur, legumele murate pot fi inlocuite fara probleme cu cele fierte sau crude. Japonezii le aleg, insa, pe cele murate, pentru continutul pretios de probiotice. Iubitorii de usturoi il pot adauga in acest amestec pentru cresterea imunitatii dar si a senzatiei de satietate.
Regasim orezul negru glutinos si in deserturi care au in compozitie zahar de palmier sau lapte de cocos. Un pont valoros: daca vei inmuia orezul inainte sa-l prepare, vei reduce considerabil timpul care este dedicat fierberii. Proportiile corecte sunt doua cesti de apa la una de orez.
Orezul negru se consuma si macinat, mai exact ca faina. Se obtin, astfel, numeroase preparate fara gluten: paine, blaturi, taitei dar si prajituri. In plus, multumita cantitatii mari de pigmenti, orezul negru poate fi folosit si drept colorant natural.
Poate fi introdus chiar si in dieta sugarului, dupa varsta de 8 luni. Este usor de combinat cu multe alte alimente.
Nu doar cunostintele teoretice si practice sunt necesare in bucatarie. Este nevoie si de un strop de indrazneala, dar si de curaj. Curajul de a incerca ingrediente noi este, de asemenea, parte a progresului si a succesului.