Daca vrei sa vizitezi tarile asiatice, o poti face foarte usor cu ajutorul mancarii. Gustul acesteia este cu adevarat aparte si greu de uitat.
Bucataria asiatica este, fara indoiala, una dintre cele mai spectaculoase din intreaga lume iar condimentele folosite sunt dintre cele mai exotice. Gustul este diferit, in functie de regiunea Chinei in care ne aflam. De exemplu, in provincia Shanxi, otetul, adica gustul acru, este predominat in mancaruri, in timp ce locuitorii din Sichuan prefera mancarurile picante. Pentru ca in nordul Chinei este frig, locuitorii de aici consuma mancarea mai sarata. Pe de alta parte, cei din Zhejiang si Jiangsu, folosesc fara retineri zaharul in mancare, deoarece se considera ca astfel, aceasta capata un plus de prospetime.
Originea precisa a condimentului 5 arome se pierde in negura timpului. Exista numeroase marturii scrise, care vorbesc despre stradaniile chinezilor de a crea condimentul minune, cel care sa combine in mod armonios cele 5 arome principale a bucatariei chinezesti: sarat, iute, dulce, amar si acru. Toate aceste gusturi se regasesc cu succes in condimentul 5 arome, cel mai renumit amestec de mirodenii chinezesti al bucatariei cantoneze. Aroma acestui condiment este puternica si, de aceea, se recomanda folosirea in cantitati moderate.
Acest condiment se diferentiaza de altele prin faptul ca reuseste sa creeze mult doritul echilibru Yin si Yang. Yang face referire la alimentele asa zise fierbinti, care caracterizeaza masculinitatea (cuisore, scortisoara, piper), in timp ce alimentelor Yin considerate reci (anason stelat si fenicul) le este corespondenta feminitatea. Se considera ca nerespectarea acestui echilibru contribuie la cresterea sanselor unor eventuale imbolnaviri. In plus, numeroase cercetari au confirmat faptul ca, multe condimente folosite in bucataria asiatica au o contributie semnificativa la accelerarea metabolismului. In plus, ingreuneaza depunerea de noi celule grase. Regasim condimentul 5 arome in numeroase preparate, precum supe, marinate pentru carne, fie ea de rata, porc ori curcan dar si in diverse sosuri. Cunoscutii taitei chinezesti devin un deliciu multumita acestui condiment.
Reteta clasica a condimentului 5 arome contine seminte de fenicul, cassia (un condiment similar scrotisoarei) dar si piper de Sichuan si anason stelat. Acesta din urma a fost descoperit de catre Marco Polo si se foloseste cu succes in retetele cu peste mediteranean dar si in deserturi pe baza de fructe, precum perele coapte in unt. Se intalnesc insa si multe variante care contin lemn dulce ca inlocuitor pentru anasonul stelat sau chiar piper negru in locul celui Sichuan. Pentru acesta din urma, denumirea este usor improprie deoarece resprezinta, de fapt, fructele uscate ale unui sortiment de trufa. 5 arome se prepara prin prajirea ingredientelor la foc mic, in tigaie. Nu este necesara adaugarea unui tip de grasime, fie ca vorbim despre ulei ori altceva.
Pentru a-i fi pastrat gustul, „5 arome” trebuie tinut intr-un recipient bine inchis, ferit de caldura, umezeala si lumina.
Fii curajos si include in preparatele tale acest condiment. Acestea vor dobandi, astfel, un gust deosebit, aparte, care te va face sa te simti mai aproape de indepartata Asie.