Ciupercile Shiitake isi au originea in numeroase regiuni asiatice. O gasim adesea la umbra copacilor care au frunze de dimensiuni mari. Virtutile lor sunt cunoscute de mii de ani. Acest tip de ciuperci este folosit ca aliment dar si in industria farmaceutica .
Chinezii le numeau „ciuperca imparatului”. In timpul dinastiei Ming, se credea ca includerea lor in alimentatia zilnica ofera corpului posibilitatea de a sfida trecerea timpului . De altfel, in prezent, China este tara care furnizeaza 40 % din cantitatea de ciuperci la nivel global. In tarile vestice, ciuperca Shiitake este un ingredient des intalnit in meniurile restaurantelor.
Micoterapia ( terapia cu ciuperci ) castiga tot mai multa popularitate in tara noastra. Romanii sunt din ce in ce mai interesati de tratamentele naturiste ce au ca ingredient principal ciupercile. Ciupercile Shiitake au o contributie majora la normalizarea valorilor tensiunii arteriale. In plus, intretin densitatea osoasa si ajuta pancreasul si ficatul sa functioneze in parametrii optimi . Este bine de stiut ca au in compozitie toti cei 8 aminoacizi esentiali. Pot fi consumate in siguranta de catre cei care sufera de diabet, deoarece nu au in compozitie zaharuri. In medicina chineza, aceste ciuperci sunt folosite de peste 6000 de ani.
De asemenea, numeroase studii efectuate pe subiecti care au consumat ciuperchi shiitake timp de 4 saptamani, au aratat o semnificativa crestere a parametrilor de imunitate .
Aceasta ciuperca, extreme de complexa, lupta cu succes impotriva infectiei cu virusul HPV. Studii dezvoltate la pacientele bolnave au evidentiat rezultate positive in evolutia bolii ca urmare a consumului ciupercii mai sus amintite. De asemenea, incetineste cresterea tesutului de tip tumoral.
Atunci cand vorbim despre mancare chinezeasca , trebuie sa stim ca o istorie a foametei asociata cu placerea de a prepara hrana au dat nastere la o adevarata obsesie in ceea ce priveste mesele. Mancarea nu este privita ca pe o necesitate, ci ca pe un veritabil eveniment .
Ciupercile Shiitake se folosesc atat in forma uscata, cat si proaspete. Le regasim in numeroase supe de tip crema. Pot fi consumate si in salate dar si in sosuri pentru carne. Sunt recomandate in diverse diete. De departe insa, sotatul este cea mai buna tehnica de preparare a acestor ciuperci. Gatite la temperatura potrivita, isi vor pastra atat savoarea deosebita, cat si exteriorul crocant. Preparate la gratar, pot fi consumate ca atare ori aromatizate cu cimbru sau rozmarin. Adauga langa aceste ciuperci cartofi dulci si nuci si obtii un preparat spectaculos.
Daca iti place sa experimentezi in bucatarie, poti prepara ciupercile Shiitake alaturi de diverse tipuri de peste . Se bucura de o mare popularitate in randul vegetarienilor.
Aceasta ciuperca este intalnita in numeroase preparate ale bucatariei orientale. Pudra de ciuperci shiitake se foloseste la pregatirea supelor-crema. Un mic dejun sanatos poate fi obtinut prin adaugarea unei jumatati de lingurita de pulbere intr-un pahar cu apa .
Da o sansa acestor ciuperci si, daca le consumi regulat, vei observa o imbunatatire a starii de sanatate.