Mic istoric
Alchimistii Greciei vechi considerau anasonul ca fiind o planta purificatoare, care curata trupul, mintea si spiritul si le elibereaza de tot ceea ce le incarca si nu pot asimila. Inca din timpuri stravechi, foloseau aceasta planta pentru a aromatiza vinul.
In Evul Mediu, anasonul era considerat un medicament natural si drept urmare, se regasea in compozitia diverselor creme, unguente, uleiuri si elixiruri.
Anasonul isi are originile in Orientul Apropiat , de unde s-a raspandit apoi pe intreg continentul european. Este considerat o planta aromatica. Legenda spune ca era atat de valoros incat se platea un fel de dijma folosind seminte de anason. In Europa il intalnim mai mult in tarile din regiunea balcanica iar in tara noastra, in Campia Banatului si in cea a Olteniei.
De la anason se folosesc semintele, care se recolteaza in intervalul august- septembrie.
Indicatii terapeutice
- Este un ajutor de nadejde in tulburarile aparatului digestiv: reduce arsurile gastrice, are efect purgativ si ajuta la combaterea viermilor intestinali;
- Actioneaza eficient in cazul afectiunilor biliare , creste pofta de mancare si normalizeaza activitatea sistemului circulator;
- Deoarece este diuretic, se recomanda celor care sufera de afectiuni renale;
- Este antiinflamator si de aceea ajuta in caz de astenie, dureri reumatice, migrene si mestre insuficiente ori dureroase;
- Imbunatateste vederea;
- Are actiune expectoranta si ajuta in terapia bolilor de plamani;
- Ajuta la indepartarea paduchilor scalpului;
- Sub forma de ulei, anasonul este util daca vrei sa te feresti de intepaturile insectelor. Trebuie insa combinat cu ulei de dafin;
- Consumat sub forma de ceai, anasonul stimuleaza lactatia si intareste sistemul imunitar;
Precautii si contraindicatii
- Anasonul este contraindicate femeilor insarcinate sau celor care alapteaza;
- Nu se recomanda asocierea consumului de anason cu baile de soare deoarece anasonul poate creste efectul nociv al razelor solare;
- Se administreaza infuzii in cantitati mici copiilor;
- Nu este indicat celor care sufera de gastrita, enterocolita acuta sau cronica ori de boala ulceroasa;
- Ceaiul de anason trebuie consumat cu moderatie deoarece dozele necorespunzatoare pot provoca intoxicatii sau alte reactii precum varsaturi, convulsii sau iritabilitate. De aceea, este indicat sa cereti sfatul medicului daca doriti sa beti acest ceai o perioada indelungata.
Anasonul in preparatele culinare
Desi este dulce si aromat, anasonul nu este utilizat foarte des in preparatele romanesti. Il intalnim insa in bucataria egipteana, indiana si indoneziana.
Europenii il folosesc pentru a da un plus de savoare fructelor si la prepararea produselor dulci. In bucataria orientala, se foloseste la condimentarea carnatilor sau a mancarurilor care contin carne tocata. In Franta, Grecia si Turcia, se foloseste pentru a aromatiza diverse bauturi. Este un condiment perfect pentru pestele mediteranean, pentru carnea de rata sau daca vrem sa pregatim un sirop cu un gust deosebit. Datorita aromei sale puternice, se recomanda adaugarea in cantitati mici.
Deoarece acest condiment nu se gaseste foarte usor, el este uneori inlocuit cu tarhon mexican, fenicul sau chiar marar.
Interesant este ca si cainii prefera acest condiment si de aceea il gasim in mancarurile destinate lor.