Amplasarea geografica a Chinei , precum si diversitatea solurilor si a climatului au imbogatit gastronomia chinezeasca cu o mare varietate de condimente.
Desi nu se cunoaste originea exacta a acestui condiment, chinezii au facut numeroase incercari de a prepara mirodenia- minune care sa cuprinda toate cele 5 gusturi intalnite in bucataria chinezeasca: acru, amar, iute, dulce si sarat.
Este posibil ca un bucatar sa fi obtinut accidental condimentul ‘’5 arome’’, sau dimpotriva, acesta sa fie rodul unor cercetari temeinice. Oricare ar fi varianta corecta, acest amestec este cu adevarat unic.
Amestecul ‘’ 5 arome’’ a fost raspandit de catre diaspora chinezeasca si a devenit un ingredient extreme de apreciat si in bucatariile din Hawaii, Filipine, Singapore si Vietnam.
Toate aceste gusturi sunt cuprinse in cel mai popular amestec de mirodenii al bucatariei cantoneze, considerata cea mai complexa dintre toate bucatariile regionale ale Chinei.
Diverse variante ale acestui condiment le gasim si in bucataria araba.
Ingrediente
Formula acestui amestec are la baza o imbinare intre filozofia chineza a formarii lumii prin 5 principii fundamentale (apa, pamant, lemn, foc si metal- corespondente celor 5 gusturi) si pricipiul chinez al echilibrului dintre yin si yang. Yang sunt elementele asa-zise fierbinti, in acest caz piper, scortisoara si cuisoare iar Yin sunt elementele asa-zise reci, adica fenicul si anason stelat.
Anumite condimente prezente in acest amestec nu se folosesc in mod curent in bucataria occidentala. Unele amestecuri includ chiar si usturoi sau ghimbir, pentru a nu fi necesara adaugarea lor ulterioara in mancare. Elementele din ambele categorii trebuie sa fie echilibrate pentru ca, in caz contrar, cel care consuma acest condiment se poate imbolnavi. Unele variante ale acestui condiment ar trebui sa se numeasca ‘’7 arome’’ deoarece au in componenta 7 ingrediente. Pentru prepararea unui amestec cat mai aromat, se folosesc numai ingrediente proaspete si nemacinate. Acestea se calesc putin pentru a le activa aroma.
O variatie a condimentului ‘’5 arome’’ o reprezinta condimentul ‘’6 arome’’, condiment organic alcatuit din fenicul, vanilie, scortisoara, nucsoara, cuisoare si anason. Este utilizat in meniurile chinezesti care contin carne, peste sau legume.
Utilizare
Acest condiment se foloseste mai mult in restaurant si mai putin de catre gospodine. Este utilizat la prepararea sosurilor, tocanelor, supelor si a marinadelor pentru carne. Este ideal pentru preparatele ce contin rata, curcan, porc, peste sau fructe de mare. Se recomanda folosirea moderata a condimentului ‘’5 arome’’ deoarece are o aroma foarte puternica. Si, foarte important, gustul final al mancarii este determinat de cantitatea de condiment pe care o adaugati. Gustul acestui condiment nu poate fi inlocuit cu nimic altceva. Condimentul ‘’5 arome’’ se poate pastra cateva saptamani, intr-un borcanel inchis ermetic, fara a-i fi afectata aroma.
Acest amestec are proprietati antioxidante. Dincolo de proprietatile sale deosebite, condimentul ‘’5 arome’’ trebuie inclus cu precautie in alimentatia copiilor.
Condimentul ‘’5 arome’’ este ideal atunci cand doriti sa surprindeti musafirii intr-un mod deosebit. Indiferent pentru care varianta a acestui condiment optati, veti adauga cu siguranta un plus de gust si o aroma deosebita.