Mic istoric
In Orientul Indepartat, se preparau si se consumau paste cu 4000 de ani inaintea erei noastre. In unele regiuni ale Chinei, consumul de paste umplute se bucura de o mai mare popularitate decat cel de orez.
In antichitate, chinezii preparau pastele din mei. Mai tarziu insa, s-au raspandit si pastele din faina de grau langa care se mai adauga apa si sare. Cu toate acestea, favoritele au ramas pastele preparate din faina de orez.
In zilele noastre
Taiteii Somen sunt cei mai mici dintre toti taiteii japonezi uscati si au o latime de doar 1mm.Se comercializeaza doar uscati. Se prepara insa si in casa, din noiembrie pana in martie, apoi se pun la uscat o perioada lunga pentru a evita astfel ruperea lor prea rapida. Au un continut scazut de grasimi insa carbohidratii de calitate superioara dau energie de lunga durata celor care-i consuma. Sunt bogati in fier si fibre. Contin si o cantitate considerabila de colagen care ajuta la mentinerea sanatoasa a oaselor si cartilajelor. Pentru a le creste valoarea nutritionala, adaugati langa acesti taitei piept de pui, tofu si creveti.
Puteti inlocui in retete taiteii Somen cu paste vermicelli sau betisoare de orez.
Acesti taitei se folosesc atat in bucataria chineza, cat si in cea japoneza sau coreana. Se fierb rapid, in multa apa si se servesc reci, insotiti de diferite sosuri. Ii intalnim insa si in supele calde consumate iarna. Sunt considerati mai degraba o gustare, decat un fel principal. Se servesc in ziua de Tambata, o sarbatoare japoneza ce are loc in fiecare ‘’in a saptea zi a lunii a saptea’’. Acest lucru poate sa insemne fie ziua de 7 iulie, fie cea de 7 august, in functie de calendarul Gregorian sau de cel lunar. Aceasta sarbatoare celebreaza intalnirea dintre iubitii Orihime si Hikoboshi (cunoscuti ca stelele Vega si Altair), separati de expansiunea Caii Lactee.
Japonezii, adulti si copii, consuma acesti taitei cu precadere vara, pentru ca atmosfera calda si umeda nu le ofera prea multe alternative culinare. In supe, ii putem intalni alaturi de nuca de cocos.
Taiteii pot fi insotiti de o garnitura numita’’yakumi’’, compusa din ghimbir, ceapa tocata, seminte de susan, wasabi si alge. Serviti asa, taiteii au o textura fina si un gust usor. Se aseamana cu taiteii Udon, o varietate mai groase de taitei.
Anumite restaurant servesc, pe timpul verii, asa-zisi ‘’taitei plutitori’’. Acestia sunt plasati pe un’’canal plutitor’’ confectionat din bambus si care traverseaza toata lungimea localului. Mesenii trebuie sa-i prinda, folosind betigase.
Daca va aflati in excursie in Japonia, cu siguranta n-ar trebui sa ratati preparatele pe baza de taitei Somen, mai ales supa. Veti avea parte de o experienta culinara deosebita pentru ca va veti implini dorinta de a gusta ceva nou si hranitor si, in acelasi timp nu veti avea grija kilogramelor in plus. Si asta pentru ca bucataria asiatica nu foloseste grasimi nesanatoase in prgatirea preparatelor sale. Ci totul este in asa fel construit incat sa va aduca aportul caloric necesar fara multe batai de cap.