Un mic istoric
Monografia din dinastia Sung (960-1279 d.C) mentioneaza ciupercile „urechi de lemn” (cunoscute si sub numele Mun) in categoria ciupercilor comestibile.
Generalitati
Notiunea ciuperci „urechi de lemn” face referire la doua specii foarte asemanatoare intre ele si anume:
- Auricularia polytricha- sunt ciuperci de culoare gri-maron, translucide. Chinezii le cunosc cu numele de ciuperci negre, ciuperci de copac sau ciuperca- norului, in timp ce japonezii le denumesc ciuperci- jeleu.
- Auricularia auricula-judae – sunt ciuperci de culoare rosu inchis, negru sau maron cu o textura elastica. Chinezii le cunosc sub numele de ‘’ ciuperca lui Iuda’’.
Toate aceste ciuperci au o trasatura comuna: cresc in buchete pe lemnul copacilor morti. Au culoarea de la mov la brun inchis sau negru si o textura cauciucoasa, fiind translucide. Nu contin grasimi, sare sau zahar. In schimb, au in structura lor peste 90% apa.
Acest sortiment de ciuperci se comercializeaza mai ales uscate, intregi sau feliate si se pastreaza in containere inchise ermetic.
In bucatarie
Bucataria asiatica este captivanta si surprinzatoare. De aceea, cucereste imediat pe oricine prin diversitatea, contrastele si exotismul caracteristice preparatelor sale.
Ciupercile urechi-de-lemn sunt foarte populare in bucataria asiatica, unde se folosesc in tocane si supe. Se prepara dupa ce, in prealabil, au fost lasate in apa calda minute bune. Acest lucru le va ajuta sa-si mareasca semnificativ dimensiunile, de pana la 5 ori.
De obicei, aceste ciuperci se folosesc uscate si trebuiesc inmuiate inainte sa fie gatite. Le intalnim mai ales in preparatele care contin carne de porc ori in supele orientale, dar si in divese preparate pe baza de legume ori diverse fructe de mare , alaturi de ghimbir si tofu. Le putem gasi si in diverse amestecuri de legume congelate. Se folosesc si la prepararea anumitor salate. Nu au un gust puternic, dar il imprumuta pe cel al altor ingrediente si in plus au o textura fina.
Unele retete mai indraznete combina taieteii chinezesti cu ou cu creveti, ciuperci urechi de lemn si muguri de bambus. Aceste ciuperci sunt ingredientul principal pentru specialitatea chinezeasca denumita ‘’Pachetele de primavara’’.
Pentru sanatate
Desi nu sunt tocmai placute privirii si au un aspect ciudat, aceste ciuperci sunt niste aliate de nadejde ale sanatatii noastre. Si asta, deoarece contin in cantitati considerabile vitaminele B, C si D. In plus, au proprietati antitumorale si anticoagulante, luptand cu succes impotriva colesterolului. Previn formarea cheagurilor de sange. De asemenea, sunt de mare ajutor in cazul constipatiei, hipertensiunii si tusei. Aduc reale beneficii celor care sufera de cancer sau bronsita cronica. Stimuleaza sistemul imunitar in lupta sa cu infectiile, in special cele cronice. Accelereaza productia macrofagilor care se lupta cu germenii.
Au un continut redus de calorii si de aceea sunt recomandate in curele de slabire. Sunt de un real ajutor in reducerea placilor arterosclerotice. In ciuda realelor beneficii pentru sanatate pe care le au, nu este recomandat consumul lor in exces.
Ciupercile „urechi de lemn” sunt ideale atunci cand vrem sa ne surprindem musafirii cu ceva inedit dar deopotriva delicios, spectaculos si hranitor.