Prin reductia de lapte cu mult zahar se obtine laptele condensat, care are un aspect cremos si cleios si un gust dulce intens. Desi in tara noastra nu se bucura de o prea mare popularitate, acest preparat se foloseste cu succes in tari precum Rusia, SUA, Malaysia ori Brazilia, unde rar gasesti un desert care sa nu aiba in compozitia sa laptele condensat. Este un ingredient de neinlocuit la prepararea cafelei vietnameze si a ceaiului malaisian.
Mic istoric
Laptele condensat s-a bucurat pentru prima data de un succes amplu in timpul Razboiului Civil din Statele Unite cand a intrat in componenta ratiei alimentare zilnice a soldatilor americani, datorita continutului energetic ridicat si pentru ca era usor de manevrat si transportat.
In 1856, Gail Borden a obtinut primul brevet din Statele Unite ale Americii pentru laptele condensat. Borden a brevetat o modalitate de producere a laptelui condensat intr-un vid partial, urmand ca ulterior, in 1861, sa deschida o fabrica de lapte condensat si conserve in New York. Meritele descoperirii acestui preparat ii apartin insa lui Nicolas Appert, cofetar si patiser renumit. Insusi Napoleon l-a premiat pentru aceasta descoperire.
Initial, a fost consumat ca o simpla bautura simpla sau diluata cu apa.
Benefic sau nu pentru sanatate?
Laptele condensat trebuie exclus din alimentatia femeii care alapteaza, deoarece poate provoca alergii, dureri abdominale si diverse intolerante bebelusului. Ca o regula generala, trebuie consumat cu moderatie datorita continutului sau caloric ridicat.
Laptele condensat in alimentatie
In Asia, laptele condensat este considerat un aliment de baza si este consumat direct pe painea prajita, ca un inlocuitor al gemului. Europenii in folosesc drept crema pentru diverse prajituri, torturi sau fursecuri. Este si un bun topping pentru gogosi ori clatite si napolitane. Unele gospodine il servesc cu orez fiert. Nu trebuie confundat laptele condensat cu cel concentrat pentru cafea care se comercializeaza in supermarketuri.
Este foarte apropiat de caramel, ca aroma si textura, cu gust specific. Din laptele condensat se prepara’’ Dulce de leche’’, un desert foarte popular care se consuma, fie pur si simplu pe paine, fie ca umplutura pentru diverse preparate de patiserie. Este foarte popular in dulciurile din lumea hispanica ( mai ales in America Latina). Numele s-ar traduce la noi prin „dulceata de lapte”. Din dulce de leche se pot face chiar si caramele, tarte si glazuri.
Il gasiti in varianta light, cu 4% grasime, original cu 7.5% grasime sau bio cu 7.5% grasime, preparat din lapte ecologic.
Anumite variante de lapte condensat disponibile in comert au termen de valabilitate un an, daca este pastrat la temperaturi cuprinse intre 0 si 20 grade Celsius sau 9 luni, daca este pastrat la temperature de peste 20 de grade Celsius.
Insa fie ca optati pentru laptele condensat din comert ori alegeti sa-l preparati chiar dumneavoastra acasa, moderatia este cea care trebuie sa dicteze consumul. Asta pentru ca nu va doriti sa castigati cateva kilograme in plus doar pentru ca nu ati stiut care sa fie ultima lingurita pe care o consumati din acest delicios preparat.