Apele marilor si oceanelor ascund adevarate ‘’medicamente’’ naturale, asa cum sunt namolul, sarea si algele. Algele sunt cele mai vechi organisme de pe Terra. Se cunosc peste 20.000 de specii de alge, de marimi si culori diferite. Astfel ca putem gasi alge verzi, rosii, albastre sau brune, ce pot masura de la cativa centimetri pana la 300 de metri.
Algele sunt bogate in oligoelemente, cum ar fi:
- Iod
- Brom
- Magneziu
- Calciu
- Fosfor
- Sulf
- Clor
- Cupru
- Siliciu
Cum se consuma
Asiaticii au introdus algele in bucatarie inca de acum 5.000 de ani. In zilele noastre, se consuma peste 20 de tipuri de alge in bucataria japoneza.
Se pot consuma atat crude cat si combinate cu legume, oua, branzeturi si ciuperci. In anumite retete, algele se pot imbina cu somon, stiuca ori porumb. In prepararea lor, se pot adauga ulei, otet , nuci ,seminte de susan, patrunjel sau usturoi. Se pot combina si cu maioneza, cereale sau midii. Sunt savuroase atunci cand sunt adaugate in supe sau salate.
Algele- aliate ale frumusetii
Datorita compozitiei lor complexe, algele sunt folosite in industria frumusetii in urmatoarele tratamente:
- Masti corporale care tonifica pielea si elimina toxinele;
- Creme si geluri de corp;
- Masti faciale si lotiuni tonice;
- Impachetari corporale folosind alge care detoxifica pielea.
Putem regasi algele in anumite creme de regenerare a tenului ca urmare a expunerii excesive la soare. Spirulina, o varietate de alga albastra, este componenta unei creme faciale cu efect calmant si tonifiant.
Bogate in aminoacizi si proteine, algele sunt prezente si in compozitia anumitor sampoane pentru regenerarea parului.
In urma unor studii recente, s-a constatat existenta unui ingredient activ in alge, care poate fi folosit cu succes in tratamentul acneei.
Algele pentru sanatate
- Au proprietati antiinflamatorii;
- Ajuta digestia, scade colesterolul si amelioreaza hipertensiunea arterial;
- Accelereaza metabolismul, regleaza functia tiroidiana si lupta impotriva kilogramelor in plus;
- Au un efect benefic asupra controlului diabetului;
- Datorita clorofilei, au o actiune cicatrizanta si antiseptica;
- Cresc rezistenta fizica, asigurand o buna oxigenare a muschilor;
- Sunt excelente aliate in recuperarea dupa operatii sau traumatisme;
- Deoarece nu au un efect toxic, pot fi administrate in siguranta atat gravidelor cat si copiilor cu varsta peste un an;
- Regenereaza celulele organismului;
- Anumite sortimente de alge stimuleaza lactatia proaspetelor mame, atat cantitativ cat si calitativ;
- Aduc un real beneficiu celor care sufera de boli de ficat, rinichi si vezica urinara.
- In farmacii, putem gasi pulbere de alge fin macinata. Cu ajutorul acesteia, putem trata boli cardiace, de exemplu.
Daca asociem algele cu alte plante medicinale adecvate, putem spori efectul terapeutic.
Algele reprezinta o alternativa sanatoasa, exotica pentru cei care vor sa inlocuiasca salatele clasice cu un preparat complex si complet din punct de vedere nutritional.
Pe termen lung, consumarea lor regulata poate aduce reale schimbari benefice in starea noastra de sanatate, prevenind anumite situatii neplacute ce ar putea fi tratate doar cu medicamente, sau chiar chirurgical.
Apele marilor si oceanelor ascund adevarate ‘’medicamente’’ naturale, asa cum sunt namolul, sarea si algele. Algele sunt cele mai vechi organisme de pe Terra. Se cunosc peste 20.000 de specii de alge, de marimi si culori diferite. Astfel ca putem gasi alge verzi, rosii, albastre sau brune, ce pot masura de la cativa centimetri pana la 300 de metri.
Algele sunt bogate in oligoelemente, cum ar fi:
- Iod
- Brom
- Magneziu
- Calciu
- Fosfor
- Sulf
- Clor
- Cupru
- Siliciu
Cum se consuma
Asiaticii au introdus algele in bucatarie inca de acum 5.000 de ani. In zilele noastre, se consuma peste 20 de tipuri de alge in bucataria japoneza.
Se pot consuma atat crude cat si combinate cu legume, oua, branzeturi si ciuperci. In anumite retete, algele se pot imbina cu somon, stiuca ori porumb. In prepararea lor, se pot adauga ulei, otet , nuci ,seminte de susan, patrunjel sau usturoi. Se pot combina si cu maioneza, cereale sau midii. Sunt savuroase atunci cand sunt adaugate in supe sau salate.
Algele- aliate ale frumusetii
Datorita compozitiei lor complexe, algele sunt folosite in industria frumusetii in urmatoarele tratamente:
- Masti corporale care tonifica pielea si elimina toxinele;
- Creme si geluri de corp;
- Masti faciale si lotiuni tonice;
- Impachetari corporale folosind alge care detoxifica pielea.
Putem regasi algele in anumite creme de regenerare a tenului ca urmare a expunerii excesive la soare. Spirulina, o varietate de alga albastra, este componenta unei creme faciale cu efect calmant si tonifiant.
Bogate in aminoacizi si proteine, algele sunt prezente si in compozitia anumitor sampoane pentru regenerarea parului.
In urma unor studii recente, s-a constatat existenta unui ingredient activ in alge, care poate fi folosit cu succes in tratamentul acneei.
Algele pentru sanatate
- Au proprietati antiinflamatorii;
- Ajuta digestia, scade colesterolul si amelioreaza hipertensiunea arterial;
- Accelereaza metabolismul, regleaza functia tiroidiana si lupta impotriva kilogramelor in plus;
- Au un efect benefic asupra controlului diabetului;
- Datorita clorofilei, au o actiune cicatrizanta si antiseptica;
- Cresc rezistenta fizica, asigurand o buna oxigenare a muschilor;
- Sunt excelente aliate in recuperarea dupa operatii sau traumatisme;
- Deoarece nu au un efect toxic, pot fi administrate in siguranta atat gravidelor cat si copiilor cu varsta peste un an;
- Regenereaza celulele organismului;
- Anumite sortimente de alge stimuleaza lactatia proaspetelor mame, atat cantitativ cat si calitativ;
- Aduc un real beneficiu celor care sufera de boli de ficat, rinichi si vezica urinara.
- In farmacii, putem gasi pulbere de alge fin macinata. Cu ajutorul acesteia, putem trata boli cardiace, de exemplu.
Daca asociem algele cu alte plante medicinale adecvate, putem spori efectul terapeutic.
Algele reprezinta o alternativa sanatoasa, exotica pentru cei care vor sa inlocuiasca salatele clasice cu un preparat complex si complet din punct de vedere nutritional.
Pe termen lung, consumarea lor regulata poate aduce reale schimbari benefice in starea noastra de sanatate, prevenind anumite situatii neplacute ce ar putea fi tratate doar cu medicamente, sau chiar chirurgical.