Descriere
Sake pentru gatit OBENTO 250ml
Ingrediente:
Apa, orez, alcool, orez koji, sare 1.6%, regulator de aciditate E270.
Greutate neta: 250ml
Tara de origine: China
Cate putin despre Sake
Sake este un alcool traditional japonez, obtinut din orez fermentat. Cunoscuta ca ‘nihonshu’ (literalmente tradus, „lichior japonez”) in Japonia, ea este bautura nationala a tarii si este frecvent servita in timpul ceremoniilor formale, a evenimentelor speciale si a sarbatorilor nationale. De obicei, se toarna dintr-o sticlă inalta numită ‘tokkuri’ si bauta dontr-o ‘sakazuki’, o ceasca mica de portelan. Ne uităm la lunga istorie a acestei băuturi japoneze chintesente.
Originile sake-ului
Originea exacta a sake-ului este neclara deoarece precede registrele istoriei, dar cea mai veche productie cunoscuta a bauturii a avut loc in China aproximativ in jurul anului 500 i.Hr. Procesul a fost brut, nerafinat. Metodele clasice de producere a sake-ului au fost abandonate dupa descoperirea a ‘koji’, o enzima a mucegaiului ce putea fi adaugata la orez pentru a incepe fermentatia. Aceasta tehnica de fabricare a bauturii s-a raspandit in toata Japonia in perioada Nara (710-794 d.Hr.), rezultand bautura faimoasa pe care o cunoastem astazi.
Sake in prezent
Desi există mai puțin de 2.000 de fabrici de sake in Japonia, bautura a crescut constant in popularitate multe alte tari, avand loc deschideri de fabrici de sake in America de Nord si America de Sud, China, Asia de Sud-Est, Australia, si in toata lumea, ca in ziua de azi sa o putem gasi in cel mai apropiat magazin, la un pret acceptabil. Ziua Sake, traditionala sarbatoare japoneza desfasurata in fiecare an pe 1 octombrie, este acum sarbătorita entuziasti ai acestei faimoase bauturi la nivel mondial.
Sake-ul japonez este folosit pentru gatit, la fel cum ai folosi si vinul. Sake este adesea folosit in marinate pentru ca pestele si carnea sa devina mai frageda si sa-si indepărteze mirosul. Alcoolul se evapora odata cu mirosul de carne / peste. De asemenea, adauga mancarii un gust umami si aroma naturala, dulce, (de la orez). De aceea adaugam, de obicei, sake la supa, sosuri.
Diferentele dintre Sake si sosul Mirin
Sake si sosul Mirin sunt frecvent utilizate mana in mana in retetele japoneze. Sake contine o concentratie de alcool mai mare si continut scazut de zahar, in timp ce sosul Mirin are un continut mai mare de zahar și un continut mai scazut de alcool. Sosul Mirin poate fi folosit netratat, intr-un vas, în timp ce sake este adesea adăugat mai devreme in procesul de gatit pentru a permite o parte din alcool sa se evapore.
Retete perfecte pentru Sake
La fel ca vinul, sake poate fi folosit ca aroma cheie pentru o varietetate de feluri de mancare. Cu caracteristica sa puternica, ce poate intensifica si accentua aroma alimentelor, sake, atunci cand este asociat cu condimente simple, este minunat pentru preparate din fructe de mare, carne de pui, paste fainoase sau carne de porc.