Descriere
PESMET PANKO INAKA 1 KG
Panko este similar cu tempura japoneza, dar este sub forma de fulgi, care absoarbe mai putine grasimi si este mult mai crocant decât clasicul pesmet. Este potrivit pentru fructe de mare, carne sau legume.
INGREDIENTE:
Faina de grau, drojdie, sare, ulei de palmier, dextroza, drojdie de bere.
Tara de origine: Coreea de Sud
Informatii Nutritionale (per 100 gr de produs)
Valoare Energetică -230 kcal
Total grasimi- 1,5 g
Total Carbohidrati -47 g
– din care zahăruri 9 g
Proteine 7 g
Pesmetul constă în pâine uscată și sfărâmată, uneori cu condimente adăugate, folosită pentru a face anumite alimente pane, pentru a face crustă, umplutura păsărilor de curte, îngroșarea tocanelor, adăugarea în supe, realizând o acoperire crocantă pentru mâncărurile
prăjite, în special cotletele pane precum tonkatsu și șnițel. Soiul japonez de pesmet se numește panko.
Panko a fost inventat în timpul celui de-al doilea război mondial de către japonezi și cuvântul provine din două cuvinte mai vechi; „pan”, adică pâine, și „ko” înseamnă bucăți mici.
Unele dintre cele mai bune Panko din lume sunt produse în Japonia. Deoarece există acum multe surse comerciale pentru Panko, este important să știți ce să căutați. Nu tot Panko este făcut la fel!
Ceea ce îl diferențiază de pesmetul standard este textura și tipul de pâine utilizat. În timp ce pesmetul poate fi făcut folosind mai multe tipuri diferite de pâine, panko se face folosind pâine albă. Există două soiuri de panko: panko alb, care este făcut din pâine albă fără crustă și panko bronz, care este făcut din întreaga pâine. Pâinea este prelucrată în fulgi mari, mai degrabă decât firimituri, și apoi uscată. Panko are o textură ușoară, aerisită și delicată, care îl ajută să fie subțire în timp ce se gătește. Textura panko îl face deosebit de minunat pentru mâncărurile prăjite, deoarece absoarbe mai puțin ulei decât pesmetul, menținând mâncarea mai crocantă. De la sine, panko are puțin gust sau chiar deloc.
Poate fi folosit ca topping crocant pentru a adăuga textură la caserole coapte, cum ar fi macaroane și brânză, ca strat de pâine pentru alimente prăjite sau ca liant pentru chiftele.
În afara Japoniei, utilizarea sa devine din ce în ce mai populară atât în preparatele asiatice, cât și în cele non-asiatice. Acest ingredient simplu, dar versatil, adaugă textură, varietate și viață nouă unei game largi de preparate, de la aperitive la deserturi. Este excelent ca strat de acoperire sau crustă superioară pentru fructe de mare și pui și creează inele de ceapă crocante și bastoane de brânză excelente. Bucătarii pot crea, de asemenea, deserturi noi, captivante, adăugându-l la topping-uri crocante de ciocolată, înghețată prăjită sau chiar ca ingredient în prăjituri!
Ce este pesmetul panko?
Cu siguranta ati auzit de panko. Indiferent daca l-ati vazut in meniul restaurantului japonez favorit, sau mentionat de prietenul tau atunci cand descrie ingredientul „secret” pentru snitele si crispy perfect, la un pret mic.
In schimb, daca nu ati auzit niciodata pana acum de Pesmet Panko, veti fi fericiti sa stiti ca panko este pur si simplu un tip de pesmet, dar cititi mai departe pentru ca panko este putin diferit in multe moduri fata de pesmetul generic.
Pesmetul panko este intotdeauna facut dintr-un tip special de paine alba (spre deosebire cele tip ‘grau intreg’), fara coaja.
Cuvantul insusi vine din limba japoneza si este folosit cand ne referim la o ‘paine usoara’ in bucataria orientala. Daca stiti deja ca panko este un tip de pesmet, probabil ca va intrebati ce este atat de diferit dintre panko si pesmetul obisnuit.
De cele mai multe ori, pesmetul pe care l-ati cumpara deja preparat din magazin este foarte asemanator cu cel pe care l-ati face la domiciliu prin prajirea painii si maruntirea ei, fie ca adaugati condimente, fie nu. Panko, cu toate acestea, e mai dificil de facut acasa si nu veti obtine aceleasi rezultate.
Nu va lasati pacalit de retete care pretind a fi un substitut panko ce apeleaza la paine sau biscuiti – acest lucru nu este adevaratul panko! Panko este mai usor, mai crocant si mai rezistent decat pesmetul obisnuit. Deoarece panko este si mai subtire decat pesmetul generic, este perfect pentru alimentele prajite, deoarece absoarbe mai putin ulei si grasime, ceea ce face ca rezultatul final sa fie o crusta delicioasa, aurie si crocanta.
La sfarsitul anilor ’90, pesmetul panko a devenit din ce in ce mai popular in bucataria din vest. Aceste firmituri de paine, luminoase si aerisite, disponibile in pietele asiatice si in unele magazine de gastronomie de lux, erau cu mult superioare, spre deosebire de ce foloseau in mancarurile americane traditionale, iar mancarurile prajite se mentineau foarte crocante!
Cum a aparut Panko, si cum a ajuns sa fie atat de iubit?
Povestea spune ca in Japonia in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in timpul unei batalii aprigi impotriva rusilor, soldatii nu aveau cuptoare pentru a coace paine, dar aveau metal, electricitate si ingeniozitate, asa ca au gatit un fel de paine ciudata. Pentru ca nu era coapta, ci pregatita la plita electrica. Astfel, painile erau in principiu, fara crusta. Cand painea era invechita, se rupeau cu usurinta in niste firmituri ascutite si aerate. Asa s-a nascut panko.
Dar de ce ne place atat de mult?
Ei bine, cum am si mentionat, pesmetul panko este facut din paine alba, simpla, (coapta electric, deci nu se dezvolta o crusta). De fapt, acesta nu e deloc format din firmituri, ci fulgi. Chiar si marea majoritate a bucatarilor renumiti spun ca asta face textura prajelilor sa fie atat de buna. Panko este foarte aerisit (in timp ce alte pesmeturi sunt prea fine pentru a pastra ‘pachetele’ de aer in procesul de gatire), care ofera o textura crocanta de neegalat intr-un timp scurt de prajire la o temperatura mare. Ori de cate ori cautati pesmet generic, va recomandam sa optati in schimb pentru pesmetul Panko.
Daca cele mai renumite restaurante il folosesc, de ce sa nu il folosesti si tu?