Sosul sweet chili, cunoscut și sub numele de nam chim kai, este originar din Thailanda, însă a ajuns un sos popular în toată lumea și este adesea folosit ca înlocuitor în dietele occidentale, pentru sosuri precum cel de roșii sau sosul barbeque.
Sosul sweet chili poate fi iute, dulce sau o combinație a acestora și poate diferi de sosul picant prin faptul că există multe varietăți de sosuri dulci, care lipsesc din oferta sosurilorpicante. Mai multe varietăți de sos de chili includ zahăr în prepararea lor, cum ar fi sosul de chili thailandez dulce și filipinezul agre dulce, care adaugă dulceață profilului lor de aromă. Uneori, sosurile de chili sunt preparate cu roșii ca ingrediente primare. Multe sosuri sweet chili pot avea o textură și o vâscozitate mai groasă în comparație cu cea a sosurilor iuți.
Există multe rețete pentru prepararea sosului sweet chili- ingredientul comun fiind ardeiul iute. Ardeii pot fi infuzați în orice de la oțet sau ulei, la pulpa de fructe sau legume (roșii). Alte ingrediente, incluzând fructe și legume ( de exemplu morcovul), sunt folosite uneori pentru a conferi aromă, pentru a diminua iuțeala din ardei și pentru a îngroșa consistența sosului.
Posibile utilizări în bucătărie
- Este ideal pentru mâncărurile prăjite, cum ar fi hamburger, carne la gratar, orez, tacos.
- Se utilizează pentru a marina carnea înainte de a fi pusă pe grătar.
- Este un ingredient comun în prepararea de noodles, orez chinezesc și diferite tipuri de paste.
- Sosul sweet chilli se mai poate adăuga, de asemenea, peste legume la abur pentru un adaos de culoare și aroma.
Beneficii pentru sănătate
Ardeii iuți roșii sunt considerați foarte buni pentru metabolism. Cercetările efectuate cu privire la efectele ardeilor iuți au descoperit că aceștia ajută și la combaterea durerii și acționează ca agenți antiinflamatori. Sunt, de asemenea, considerați a fi foarte buni la îmbunătățirea circulației sângelui. Se spune că oțetul ce se găsește în sosul de chili dulce ajută foarte mult sistemul digestiv și ajută, de asemenea, la echilibrarea ficatului și la eliminarea excesului de grăsime corporală din abdomen. În combinație cu usturoi, poate acționa și drept antioxidant. Sosul de chili dulce are un conținut scăzut de calorii (o lingură conține aproximativ 3 calorii) și nu conține grăsimi, ceea ce îl face o alegere bună pentru cei care doresc să mențină un stil alimentar cu un număr scăzut de calorii. De asemenea, este bogat în vitamina C, întrucât o lingură poate conține aproximativ 4,5 mg sau aproximativ 6% din necesarul zilnic de vitamina C al unei persoane.
„The spice of life” poate fi mai mult decât o simplă zicală. Un studiu din 2015 publicat în British Medical Journal a constatat că consumul de alimente picante a fost invers asociat cu mortalitatea atunci când a fost studiat la puțin mai puțin de 500.000 de persoane pentru o perioadă medie de 7,2 ani. Deci este posibil ca mentinerea unui stil de viață ce include și alimente picante să aibă un aport în promovarea longevității.
Datorită gustului său intens, este recomandat să se folosească doar o cantitate mică de sos de chili dulce pentru a aroma alimentele sau preparatele preferate, cantitate ceeste consideratăoptimă pentru a obține toate beneficiile din conținutul său. Dacă sunteți în căutarea unei arome intense în dieta dumneavoastră. sau poate doar o schimbare de gust, atunci sosul de chili dulce merită să fie luat în considerare.
Cum se prepară sosul sweet chilli home made
Ingrediente
- 3/4 cană de zahăr
- 1/4 cană oțet de orez
- 1/4 cană de apă la temperatura camerei
- 1 lingură de usturoi tocat mărunt (aproximativ 5-6 căței)
- 1 linguriță fulgi de ardei roșu zdrobiți
- 1 linguriță (sau mai puțin) de sos sriracha
- 1 lingură de amidon de porumb
- 1 lingură de apă rece
- 1/2 linguriță de sare
Preparare
Adăugați cana cu apă cu temperatura camerei, oțetul de orez și zahărul într-o oală la foc mediu-mare. Când amestecul începe să fiarbă, adăugați usturoiul și fulgii de ardei roșu. Dați la foc mic și lăsați să fiarbă încă câteva minute.
Adaugați sriracha (omiteți acest lucru dacă nu vreți ca sosul de chili să fie prea iute)
Într-un castron mic separat, amestecați amidonul de porumb și apa rece până când amidonul de porumb se dizolvă.
Adăugați în oala principală amestecul de amidon de porumb și sarea și lăsați în continuare la foc mic.
Sosul va începe să se îngroașe imediat. Gatiți amestecând continuu până când amestecul atinge textura și consistența dorită, aproximativ 3-5 minute.
Lasați sosul să se răcească și apoi bucurați-vă de preparatul obținut!
În continuare vom prezenta o rețetă de Pui Asiatic cu sos sweet chilli.
Tips:
Aluatul pentru pui este aluat tempura clasic, care asigură o textura crocantă ce nu îngreunează în vreun fel stomacul. Este un amestec de amidon de porumb și făină la care le adăugați apă cu gheață (scurgeți gheața în primul rând). Acest lucru înseamnă căeste de dorit să lucrați rapid, deoarece cu cât este mai rece compoziția, cu atât textura va fi mai crispy.
Un alt sfat pentru a face acest fel de mâncare cu o textură cât mai crocantă și ușoară posibil este să gătiți într-un wok. Se recomandă folosirea tigăii de tip wok atunci când preparați mâncare asiatică deoarece căldura mare șirapiditatea cu care se gătește preparatul este cel mai bun mod de a obține bucățile mici și crocante de protein și nu numai.
Această rețetă asiatică depui cu sweet chilliestefoarte ușor de făcut pentru oricine, deoarece sosul este format din puține ingrediente și aluatul durează doar câteva minute pentru a se prepara și chiar mai puțin timp pentru a fi prăjit.
Se poate servi alături de garnituri precum orez, bok choy, broccoli sau mixuri de legume asiatice, preparate ori la aburi, ori în wok.
Ingrediente:
Tempura pentru pui:
- 2 albușuri de ou
- 1 cană făină albă cernută
- 1/2 cană amidon de porumb
- 1 linguriță praf de copt
- 1 cană de apă rece ca gheața
- 2 linguri ulei de canola
- 1 kilogram pulpe sau piept de pui dezosat-fără piele carese va tăia în bucăți de 2-3cm
Sos sweet chilli:
- ulei de canola pentru prăjire
- 1 lingură ulei
- 3 catei de usturoi tocat
- 3 cepe verzi feliate subțire, de la vârf până la capăt fără a include rădăcina
- 1 / 2 ceașcă thai sos de chili dulce
- 1/2 linguriță piper roșu zdrobit
Preparare:
- Se amestecă împreună ingredientele pentru aluatul tempura într-un castron mare.
- Se încălzește o tigaie adâncă antiaderentă cu ulei suficient pentru a prăji bucățile de pui, fără ca acestea să atingă partea de jos a tigaiei, câțiva centimetri ar trebui să fie de ajuns.
- Folosind o lingură cu fante scurge aluatul cât mai mult posibil și glisați puiul în tigaie.
- Rupeți puiul în bucăți mai mici după ce crusta începe să se formeze și gătiți până când puiul devine maro auriu (4-5 minute).
- Lucrați în loturi pentru a preveni scăderea prea mare a temperaturii uleiului.
- Scoateți ultimul lot de pui din tigaie și aruncați aproape tot uleiul, lăsând doar câteva linguri în tigaie.
- Adăugați usturoiul și ceapa verde în tigaie și gătiți-l la foc mediu timp de 20-30 de secunde în uleiul rămas de la pui.
- Adăugați puiul înapoi în tigaie împreună cu sosul dulce de chili și piperul roșu zdrobit.
- Amestecați bine ingredientele în tigaie timp de 1 minut si apoi serviți imediat.
- Se mai poate adăuga ceapă verde sau semințe de susan după gust.
Informații nutriționale
4 porții, Cantitate per porție: Calorii: 484g, Carbohidrați: 56g, Proteine: 27g, Grăsimi: 16g, Grăsimi saturate: 2g, Colesterol: 108mg, Sodiu: 457mg, Potasiu: 471mg, Fibre: 2g, Zahăr: 16g, Vitamina A: 190g, Vitamina C: 2.4g, Calciu: 69g, Fier: 2.6g.