Tigaie wok in istoria Asiei
Wok este un vas deosebit de versatil, care isi are originile in China. Iubitorii bucatariei asiatice considera acest vas un veritabil portal de intrare pe un taram culinar cu totul deosebit. Este foarte popular, mai ales in bucatariile din estul si sud-estul continentului asiatic. In Indonezia, acest vas poarta denumirea de peggorengan iar in Filipine kawa ori kawali. Nu mai putin de 70% dintre preparatele asiatice se gatesc cu ajutorul wok-ului.
Mediul online abunda de retete cu specific chinezesc. Fiecare blog culinar trateaza, macar superficial, acest subiect. De ce? Mancarea chinezeasca impaca multe gusturi si se gateste cu usurinta. Daca vei cauta, vei gasi multe pe placul tau.
Incapator, adanc si perfect pentru gatitul la flacara mare, wok-ul chinezesc si-a facut cu usurinta loc si in bucataria occidentala.
Cel mai adesea, wok-ul este fabricat din otel simplu. Aceasta varianta este si cea mai ieftina, pentru ca se fabrica, de regula, din material reciclat. Conduce cu rapiditate caldura si are o rezistenta sporita la uzura.
Design-ul unui wok permite utilizarea acestuia deasupra unui cuptor ingropat, ce poarta denumirea de hukang. Cu ajutorul acestuia, flacara actiona direct pe fundul wok-ului, fara alte scapari laterale. Acest tip de cuptor este inca folosit in cele mai multe restaurante chinezesti.
Tigaia wok in zilele noastre
Exista si wok-uri confectionate din otel carbon. Nu sunt, insa, cea mai fericita varianta, deoarece sunt dificil de pastrat iar alimentele se lipesc in timpul gatirii.
Wok-ul chinezesc, confectionat din fonta, se incalzeste rapid si este usor de manevrat. In plus, caldura este distribuita uniform. Din acest motiv, mancarurile sunt intotdeauna gustoase, fie ca vorbim despre preparate vegetariene, cu carne ori cu fructe de mare. Acest vas de gatit ajuta la pastrarea fragezimii si savorii ingredientelor. Cele mai multe feluri de mancare chinezeasca combina o larga varietate de legume, sosuri si condimente. Atunci cand ne gandim la prepararea pastelor in wok in bucataria asiatica, trebuie sa stim un singur lucru: nu exista limite. Pastele asiatice sunt complet diferite de tot ceea ce ai savurat pana acum.
Wok-ul chinezesc este disponibil in numeroase dimensiuni, cuprinse intre 30 cm si 1 m. Totusi, cea mai intalnita varianta este cea de 36 cm. Cele mai mici sunt utilizate pentru stir-fry iar cele mari sunt foarte utile in bucatariile restaurantelor. Un wok mare este perfect pentru prepararea supelor ori gatitul orezului.
Wok-ul se curata abia dupa ce s-a racit, insa niciodata in masina de spalat vase. De asemenea, wok-ul trebuie curatat cu un burete fin, detergent de vase si apa calda inainte de a gati in el prima data, pentru a inlatura in acest fel substanta protectoare cu care a fost tratat de catre producator.
Daca intentionezi sa folosesti wok-ul pe o plita cu inductie, alege unul care are partea inferioara plata. Un wok cu fundul rotunjit poate provoca stricaciuni plitei, deoarece reflecta caldura spre aceasta.
Intr-un wok chinezesc poti experimenta si afumarea. Dimensiunile si forma acestui vas permit fumului sa circule cu usurinta in jurul ingredientelor.
Alege sa gatesti in wok. Nu vei regreta!