Popoarele asiatice au crezut din cele mai vechi timpuri in calitatile otetului de orez. Chinezii il produc de mai bine de 5000 de ani. Se foloseste atat pentru sanatate si frumusete, cat si pentru a da savoare anumitor preparate. Il gasim in 3 variante:alb, rosu sau negru. Coreenii adauga’’ nuruk’’ ,ingredient care ajuta procesul de fermentatie, pentru a imbunatati procesul de fermentatie.
Otetul de orez alb
Are gust apropiat de otetul obisnuit. Se adauga in mancarurile dulci sau picante, in preparatele de cofetarie si patiserie.
Otetul de orez negru
Acest tip de otet se prepara din orez mai lipicios. Are gust similar otetului balsamic si aromatizeaza fripturile si preparatele din carne. Otetul de Chinkiang, originar din oraşul Zhenjiang, este considerat cel mai bun sortiment de otet de orez negru. Este foarte popular in sudul Chinei.
Otetul de orez rosu
Este recomandat pentru supe si mancaruri care contin fructe de mare. Are un gust aparte, multumita drojdiei rosii de orez.
Otetul de orez japonez
Este un otet foarte usor si slab. Poate fi transparent sau de o nuanta galben- pal. Putem intalni de asemenea un otet de orez negru, bogat in aminoacizi si cu proprietati anticancerigene.
Otetul de orez chinezesc
Spre deosebire de oteturile japoneze de orez, cele chinezesti sunt mai tari si pot avea diferite culori, de la oteturile transparente, pana la cele in nuante de rosu si maro.
Otetul de orez in bucatarie
Acest tip de otet are un gust lejer si reconfortant care face preparatul in care este adaugat sa aiba o aroma aparte.
Deoarece este considerat un digestiv, poate fi folosit cu succes la prepararea orezului pentru sushi, dressing-uri pentru salate ori pentru legume la tigaie.Este indicat si in gatirea algelor si verdeturilor. Mai este intrebuintat si la prepararea supelor, stir-fry-urilor si a sosurilor pentru peste. Datorita proprietatilor sale dezinfectante si antibacteriene, este indicat consumul alaturi de pestele crud.
Este recomandat sa fie depozitat intr-un loc racoros iar dupa ce a fost desfacut, la frigider. Trebuie consumat in decurs de 4 saptamani dupa ce a fost desfacut.
Otetul de orez pentru sanatate
Otetul de orez creste rezistenta sistemului imunitar si lupta impotriva radicalilor liberi. Japonezii il combina cu ou si creaza o bautura despre care se crede ca are puteri vindecatoare si pe care samuraii o considerau secretul unei vieti lungi si sanatoase.
Este recomandat datorita aminoacizilor pe care-i contine si aciditatii scazute. Acest fapt il face usor tolerabil de catre persoanele cu probleme ale sistemului digestiv.
Ajuta corpul sa se refaca dupa efortul sustinut si mentine tonusul vaselor de sange.Consumat zilnic, ajuta la asimilarea mai rapida a calciului in organism. Totodata, combate oboseala si va poate fi de ajutor daca va doriti ca dintii dumneavoastra sa fie mai albi.
Otetul de orez alb pentru frumusete
- In amestec cu apa, otetul de orez se poate folosi pentru a stopa caderea parului;
- Imbunatateste aspectul pielii, oferindu-i elasticitate;
- Vindeca diverse eczeme si calmeaza iritatiile pielii;
Indiferent de modul in care alegeti sa folositi acest otet, veti fi placut surprinsi de efectul acestui preparat in viata dumneavoastra.