Cultura asiatica nu inceteaza niciodata sa ne surprinda. In Asia, se remarca o dorinta continua de a oferi alternative mai bune, chiar si in domeniul tehnicii gastronomice.
Tigaia de tip wok isi are originile in bucataria asiatica, mai exact in cea chinezeasca si este dovada palpabila a faptului ca dorinta de progres se poate impleti in mod armonios cu traditia: acest tip de tigaie a fost folosit inca de pe vremea dinastiei Han.
Avantajele gatitului intr-o astfel de tigaie sunt incontestabile: mancarea se prepara in timp scurt (4-5 minunte), multumita flacarii mari si este mult mai sanatoasa, datorita faptului ca se foloseste o cantitate mica de grasimi. De ce sa gatesti intr-o tigaie wok? Motivele sunt cat se poate de graitoare. O astfel de tigaie va ajuta considerabil in demersul de a pastra toti nutrientii valorosi din alimente. Bine de stiut: toate ingredientele care urmeaza sa fie preparate vor fi, in prealabil, taiate. Pare un amanunt lipsit de importanta? Nu este, tinand cont ca procesul de gatire se va face foarte rapid. De asemenea, inainte de a pune ingredientele in wok, acesta trebuie incalzit. Se folosesc doar ustensile din lemn sau plastic, pentru a nu produce zgarieturi.
Daca esti amator de mancare chinezeasca, gatesti cu pasiune, ai deja un set de tigai ,insa nu stii ce trebuie sa urmaresti atunci cand iti cumperi o tigaie wok, iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont:
- Materialul din care este fabricata.
Fara nici o urma de indoiala, wok-ul din fonta are o rezistenta aparte. In el puteti sa gatiti la o flacara moderata. Daca wok-ul are fundul plat iar instructiunile de utilizare o permit, poate fi folosit chiar si pe o plita cu inductie ori electrica. Pe de alta parte, wok-ul din aluminiu se incalzeste foarte usor si se comercializeaza la un pret convenabil. Wok-ul din fonta sau otel, cu interiorul din fonta si fundul plat se incalzeste mai lent, insa retine mai usor caldura. De asemenea, este bine de stiut ca acestea trebuiesc arse, inainte sa fie folosite pentru prima data. Scopul este prevenirea arderii alimentelor. Atentie, insa. Tratamentul nu se aplica si wok-ului teflonat. - Dimensiunea vasului.
Pentru uz casnic, nu este recomandat un wok foarte mare. Motivul este simplu: mancarea preparata in acest vas nu mai are acelasi gust daca este reincalzira. De aceea, este recomandat sa se prepare doar cantitatea necesara consumului imediat.
- Manerul potrivit.
O tigaie wok poate fi dotata cu doua tipuri de manere: sub forma de toarta ori de coada. Cel din urma este mai lung si este acoperit cu un tip de material ce are rol de protectie (plastic, lemn, etc). - Sursa de incalzire
Alt criteriu important de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o tigaie wok. De altfel, exista tigai wok special concepute pentru plitele cu inductie.
Fa-ti curaj si gateste, macar o data, in tigaia wok. Nu vei regreta si, in plus, vei obtine un preparat cu o savoare deosebita.