Mic istoric
Cea mai veche referire la aceste ciuperci dateaza din anul 199 e.n. Inca din timpul dinastiei Ming, ele erau folosite nu doar ca hrana, ci si in scopuri medicinale, mai ales in tratarea unor boli ale sistemului respirator si ale ficatului.Aceste ciuperci mai sunt cunoscute si sub denumirea de ‘’ciuperca neagra’’ sau ‘’regele ciupercilor’’. Inainte de 1982, ciupercile puteau fi cultivate in locatii traditionale, folosind metode traditionale. In ciuda numeroaselor beneficii pe care le ofera sanatatii, acest tip de ciuperci nu este cultivat la o scara prea mare in Europa. In prezent, cea mai mare cultivatoare a acestor ciuperci este China, care acopera 80% din necesarul folosit in scop comercial. In tara noastra, ciupercile shiitake sunt cultivate pe busteni de stejar si carpen.
Ciuperci Shiitake pentru sanatate
Acest tip de ciuperci contine:
- Vitaminele din complexul B;
- Minerale;
- Fibre;
- Proteine;
- Aminoacizi esentiali.
Anumiti compusi din ciupercile Shiitake scad colesterolul si stimuleaza producerea de elemente necesare in lupta cu bolile cardiovasculare. Au o puternica actiune antivirala si antitumorala, stimuland sistemul imunitar. Lupta eficient impotriva Candida Albicans. Scade cu succes colesterolul si ofera protectie impotriva bolilor de ficat. Infectiile microbiene de tipul E-coli sau Stafilococul auriu sunt invinse de catre compusii acestei ciuperci. In China si SUA, extractul din aceasta ciuperca este folosit cu succes in tratamentul cancerului.
Putem consuma aceste ciuperci ca atare sau sub forma de pulbere ca si condiment ce contine pe langa ciuperci si sare de mare piper negru, patrunjel si usturoi deshidratat. Aceste ciuperci sunt totusi contraindicate femeilor insarcinate sau care alapteaza. De asemenea, ar trebui sa le evitati daca urmati un tratament cu antifungice sau antibiotice pentru ca pot aparea reactii neplacute, precum fotosensibilitatea sau alergiile. Impreuna cu ciupercile albe, ciupercile shiitake au cantitate ridicata de vitamina D. Pot fi folosite si sub forma de pulbere, din care se prepara ceai.
Ciuperci Shiitake in alimentatie
Ciupercile Shiitake sunt adesea uscate si conservate pentru a fi apoi transportate in diferite parti ale lumii. In aceasta situatie, trebuiesc rehidratate inainte de consum. In tarile lor de origine insa sunt consumate proaspete in salate sau prajite dar si uscate. Textura acestor ciuperci este diferita de cea a altor specii. Pentru pastrarea nutrientilor, nu este recomandata o expunere la foc mai mare de 7 minute si folosirea unor vase din otel inoxidabil. Gatite corect, adauga un plus de gust si consistenta.
In preparatele chinezesti sunt adesea sotate si adaugate preparatelor vegetariene sau ca ingredient a mancarurilor gatite la aburi. Se mai pot insa servi cu carne de miel, rata, pui, creveti sau orez
Sunt considerate un supraaliment alaturi de broccoli si afine. Au putine calorii si datorita proteinelor pe care le contin, induc repede senzatia de satietate. Pot fi considerate o marca a longevitatii in Asia, datorita profilului lor nutritional bogat si multitudinii de avantaje pe care le ofera sanatatii oamenilor.
Incluzandu-le in alimentatia dumneavoastra, veti beneficia de un plus de savoare in preparatele pe care le consumati, iar pe termen lung veti constata o imbunatatire a starii de sanatate.