Descriere
Sos Sriracha iute HUY FONG – 482g
Ingrediente:
Chilli, zahar, sare, usturoi, oțet de vin, conservanti: sorbat de potasiu, acid de sulfit de sodiu, agent de îngroșare: xantan.
Greutate neta: 482 g
Este excelent in supe, sosuri, paste, pizza, hot dog, hamburgeri sau pe orice altceva pentru a da un gust delicios, picant.
Poate cel mai popular și addictive sos asiatic, Sriracha este un sos picant fierbinte, realizat cu ingrediente similare cu sosul de usturoi chili sau sambal oelek: ardei iute, usturoi, sare, zahăr și oțet. Ceea ce distinge Sriracha de sosul de usturoi chili este că acesta este mult mai dulce,
zahărul fiind al doilea ingredient pe listă. Există aproximativ 1 gram de zahăr în fiecare linguriță de Sriracha.
Ce este Sriracha?
Sriracha este un sos iute thailandez, numit dupa orasul in care a fost facut, acum mai bine de 80 de ani, in „Si Racha”, un oras estic de pe coasta Thailandei. A fost pentru prima data creat si fabricat de doamna Thanom Chakkapak, care initial il impartasea doar cu prietenii si familia. Dupa succesul sau in randul prietenilor, Chakkapak a inceput sa produca sosul comercial sub eticheta Sriraja Panich si a devenit rapid cel mai bine vandut sos din Thailanda.
Sriracha a fost practic necunoscut celor din America pana in 1980, cand imigrantul vietnamez David Tran a fondat Huy Fong Foods si a inceput sa comercializeze propria versiune a sosului, ambalat intr-o sticla limpede, cu capsula verde, cu un logo impanat, imprimat pe eticheta. Desi marca Huy Fong este cea mai raspandita si asociata cu sosul, exista si alti producatori de sriracha pe piata.
Cum pronunti sriracha?
„See-rah-jah”, pronuntata cu trei silabe distincte.
Din ce este facut?
Sriracha este fabricat din ardei iute, zahar, usturoi, otet distilat si sare. Consistenta sa variaza in functie de marca – sosul lui Huy Fong este similar in consistenta cu ketchupul, iar originalul Sriraja Panich are o consistenta mai subtire, mai lichida.
Ce gust are sriracha?
Gustul variaza in functie de marca, dar, in general, este dulce, cu un usor iz de usturoi. Si este picant, binenteles.
La ce mancaruri putem folosi sosul sriracha?
In Thailanda, sosul sriracha este frecvent folosit in multe feluri de mancare din fructe de mare, omlete si este adaugata la sosuri pentru diferite feluri de mancare thailandeze. In S.U.A., este adesea folosit ca si ketchup, iar fanii folosesc condimentul in aproape orice – sporind aroma cartofilor prajiti, supelor, burgerilor si multe altele.
In momentul de fata exista mai mult de un brand de sos sriracha. Sriracha se refera doar la tipul de sos si, la fel ca ketchupul, exista multi producatori.
Mai multe informatii veti gasi in articolul nostru despre sosurile sriracha.