Sos Sriracha este o varietate de sos ce are la baza pasta de ardei iute . Numele lui aminteste de orasul de coasta din Sri Racha, in zona de est a Thailandei . Cine l-a gustat macar o data, nu il va uita cu siguranta .
Bucataria asiatica este mereu surprinzatoare . Fiecare preparat are aroma sa deosebita. Acest fapt se datoreaza, in mare parte, condimentelor folosite . In Thailanda, combinatia dulce- picant este extrem de populara .
Cel care a inceput sa scrie istoria sosului Sriracha este David Tran . In 1980, acesta a parasite Vietnamul si s-a stabilit in Statele Unite. Din dorinta de a avea un sos iute exact pe gustul lui, a creat propria reteta . De altfel, tot Tran a stabilit si emblema: un cocos . Capacul sticlei in care este ambalat sosul are culoarea verde, simbolizand codita ardeiului iute .
Ulterior, popularitatea acestui preparat a crescut semnificativ . Astazi, sunt vandute nu mai putin de 10 milioane de sticle pe parcursul unui an .
Reteta originala a sosului Sriracha impune fermentarea ardeilor rosii jalapeño timp de o saptamana . Pe scara Scoville ( cea care masoara iuteala ardeilor) , sosul Sriracha inregistreaza intre 1000 si 2500 unitati de caldura .
Sosul poate fi consumat in supa de rosii dar si in Gaspacho . Alaturi de chiftele, aripi de pui, friptura dar si diverse marinate, adauga un plus de savoare . Adauga langa si o salata si ai obtinut o varianta de cina cat se poate de sanatoasa. Orice tip de aliment care are o textura cremoasa, inclusiv galbenusurile de ou si branza, poate fi consumat cu sos Sriracha . Adauga-l si in bauturi, precum sucurile naturale ori Bloody Mary si nu veti regreta .
Sosul Sriracha poate fi folosit la o multime de feluri de mancare. Daca alegi sa-l prepari in casa, poti folosi orice sortiment de ardei iute . Este de la sine inteles faptul ca sosul va capata culoarea ardeiului utilizat . De asemenea, este bine de stiut faptul ca, odata preparat, poate fi pastrat in frigider timp de cateva zile . De retinut : daca vrei sa respecti cu adevarat reteta, nu adauga coloranti, conservanti ori alte diverse arome. Astfel, vei obtine sosul perfect .
Sosul Sriracha nu este doar delicios , ci si un aliat de nadejde in diete . Multumita continutului ridicat de capsaicina , ajuta la instalarea rapida a senzatiei de satietate si accelereaza metabolismul .
Suferi de afectiuni cardiovasculare ? Un ajutor nesperat vine tot din partea acestui sos miraculos . Pe langa restrictionarea consumului de alimente cu un continut ridicat de grasimi, include in dieta si sosurile iuti . Aceasta conduita ajuta semnificativ la imbunatatirea starii de sanatate. De asemenea, multumita faptului ca nu contine zahar, sosul Sriracha contribuie la conservarea colagenului existent si, deci, la o piele fara riduri .
Sosul Sriracha este ingredientul perfect atunci cand vrei sa alungi monotonia din preparatele culinare si sa adaugi un plus de gust .