Descriere
TIGAIE WOK 35CM
Tigaie wok din otel cu fund rotund si maner din lemn cu diametrul de 35cm.
Zona de origine: Hong Kong
Un wok (în chineză: 鑊; Cantoneză wohk; mandarină: huò) este o oală cu fund rotund care a provenit din China. Este obișnuită în China și tigăile similare se găsesc în părți din Asia de Est, de Sud și de Sud-Est, și devin populare în alte părți ale lumii.
Wok-urile sunt utilizate într-o gamă largă de tehnici de gătit chinezești, incluzând prăjirea, aburirea, prăjirea în tigaie, prăjirea profundă, fierberea, prepararea supei, afumatul și prăjirea nucilor.
Gătitul cu o tigaie wok se face adesea cu ustensile speciale numite chahn
(spatula) sau hoak (oală) ale căror mânere lungi protejează bucătarii de căldura mare. Cea mai distinctivă caracteristică a wok-ului este forma sa. Wok-urile clasice au fundul rotunjit.
Wok-urile lucrate manual sunt uneori răsturnate după ce au fost modelate, oferind
wok-ului o flacără ușoară până la margine, care facilitează împingerea alimentelor în sus pe părțile laterale ale wok-ului. Wok-urile vândute în țările occidentale se găsesc uneori cu fundul plat – acest lucru le face mai asemănătoare cu o tigaie adâncă. Fundul plat permite wok-ului să
fie utilizat pe o sobă electrică, unde un wok rotunjit nu ar putea contacta complet elementul de încălzire.
Un wok cu fund rotund permite spatulei rotunde tradiționale să culeagă toată mâncarea în partea de jos a wok-ului și să o arunce cu ușurință; acest lucru este dificil cu fundulplat. Cu o plită cu gaz sau un aragaz tradițional, fundul unui wok rotund poate deveni mai fierbinte decât un wok plat și deci este mai bine pentru prăjit.
Principalul avantaj al wok-ului, dincolo de materialul din care este construit, este forma sa concavă curbată. Forma produce o zonă mică și fierbinte în partea de jos, care permite ca o parte din mâncare să fie arsă la căldură intensă, în timp ce se folosește relativ puțin
combustibil.
Laturile mari înclinate fac, de asemenea, mai ușor pentru bucătari utilizarea tehnicii de gătit a aruncării pe alimente lichide solide și groase, cu scurgeri mai mici și o marjă mai mare de siguranță.
Laturile curbate permit, de asemenea, unei persoane să gătească fără a fi nevoit să „alunge mâncarea din jurul tigaii”, deoarece se prăbușesc de obicei în centrul wokului atunci când sunt agitate.