Descriere
Ciuperci shiitake – 1 kg – 125 lei
Ciupercile shiitake sunt folosite atât pe post de aliment cât și pe post de medicament de peste mii de ani. Se cultivă intens în lumea întreagă și este a doua ciupercă care este cultivată în lume. 26% din greutatea sa uscată este constituită din proteine, lipide, în principal, din acid linoleic, hidrați de carbon, vitamine din grupele B, vitamina C și ergosteroli. Are niste virtuți uimitoare pentru domeniul sănătății mai ales pentru dezvoltare și pentru sistemul natural de apărare al organismului.
Beneficii:
Ciupercile Shiitake au efect imunomodulator, anticancerigen, antiviral, detoxifiant şi antifungic.
Contraindicatii:
Ciupercile Shiitake sunt contraindicate în perioada de sarcină şi alăptare.
De asemenea, nu luaţi suplimente cu astfel de ciuperci dacă urmaţi un tratament cu antibiotice sau antifungice, deoarece pot apărea reacţii adverse precum alergiile sau fotosensibilitatea.
De ce sunt asa minunate ciupercile Shiitake?
Scurt istoric
Tradus din japoneza, „shii” se refera la arborele pe care aceste ciuperci au crescut initial, in timp ce „take” inseamna pur si simplu ciuperca. Aceste mici frumuseti sunt venerate nu numai din cauza originii lor primordiale, ci din cauza numeroaselor beneficii pe care le aduc asupra sanatatii, ce au fost descoperite de-a lungul secolelor de medicina antica.
Despre ciupercile shiitake
Fara radacini, frunze, flori sau seminte, ciupercile Shiitake se incadreaza intr-o categorie speciala: fungi. Cunoscuti pentru textura lor bogata si aroma specifica, acestea sunt pe locul doi in lume ca ciuperci cultivate, si accesibile in intreaga lume. In comparatie cu ciupercile cu palarie alba, se spune despre ciupercile shiitake ca sunt de 10 ori mai aromate. Acest lucru se poate intensifica atunci cand sunt uscate si rehidratate in apa.
Desi acestea inca cresc salbatice, China produce aproximativ 80% din piata mondiala de ciuperci shiitake, desi Japonia a avut aceasta distinctie initial. Astazi, peste 200 de producatori din America utilizeaza o metoda superioara de crestere a ciupercilor (pe lemn de esenta tare).
Cand cumparati ciupercile shiitake nedeshidratate, acestea trebuie sa fie ferme, nu umede sau incretite. Puteti sa le pastrati la frigider intr-o punga de hartie timp de pana la o saptamana. Uscate, acestea se pastreaza in congelator timp de pana la un an. Cea mai usoara metoda de a gati ciupercile shiitake este stilul „Sauté” pentru a le pastra aroma, gustul, dar si valorile nutritionale.
Valori nutritionale
Comparand vitaminele, mineralele, antioxidantii si fitonutrientii dintre diverse alimente si ciupercile noastre, aflam ca ciupercile Shiitake sunt complet unice. Cuprul este cel mai vizibil in componenta sa, cam 65% din valoarea zilnica per portie, deoarece cuprul este unul dintre putinele elemente metalice insotite de amino si acizi grasi esentiali pentru sanatatea umana. Acidul linoleic este unul este unul din acestea. Deoarece organismul nu poate sintetiza cuprul in mod natural, dietele noastre trebuie sa-l furnizeze in mod regulat, iar deficitul de cupru poate fi, de asemenea, un factor in dezvoltarea bolilor coronariene.
Chiar in spatele cuprului se afla acidul pantotenic si seleniul, care asigura 52% si, respectiv, 51% din valoarea zilnica. Riboflavina, niacinul, zincul si manganul joaca roluri de sustinere, impreuna cu ergothioniena, un antioxidant care inhiba stresul oxidativ.
Ciupercile Shiitake contin, de asemenea, compusi puternici care au capacitatea naturala de a inhiba inflamatia, tumorile, bacteriile „rele”, virusii daunatori si, ironic, ciupercile. Vitaminele B cum ar fi B2, B5 si B6 fac parte din pachet, oferind energie prin descompunerea grasimilor, a carbohidratilor si a proteinelor.
Un as impotriva cancerului si multe alte boli, sustin studiile stiintifice
Lentina, o proteina antifungica puternica in ciupercile shiitake, a fost gasita in ciupercile shiitake, si studiile arata cum ca ar avea proprietati de prevenire a cancerului. Un studiu a condus pe o dezvoltare mai lenta a tumorilor mai mici dupa tratamentul oral cu lentinan. Deasemenea s-a constatat ca sporii de ciuperci shiitake pot avea abilitati de protectie asupra ficatului, pot suprima inflamatia si chiar au proprietati preventive a cancerului pentru pacientii cu hepatita cronica.
Mai multe informatii interesante gasiti in articolul nostru complet despre Ciupercile Shiitake