Descriere
Ciupercile shiitake sunt folosite atât pe post de aliment cât și pe post de medicament de peste mii de ani. Se cultivă intens în lumea întreagă și este a doua ciupercă care este cultivată în lume. 26% din greutatea sa uscată este constituită din proteine, lipide, în principal, din acid linoleic, hidrați de carbon, vitamine din grupele B, vitamina C și ergosteroli. Are niște virtuți uimitoare pentru domeniul sănătății mai ales pentru dezvoltare și pentru sistemul natural de apărare al organismului, la un preț mic.
Beneficiile consumului de ciuperci Shiitake: Ciupercile Shiitake au efect imunomodulator, anticancerigen, antiviral, detoxifiant şi antifungic.
Contraindicații: Ciupercile Shiitake sunt contraindicate în perioada de sarcină şi alăptare. De asemenea, nu luaţi suplimente cu astfel de ciuperci dacă urmaţi un tratament cu antibiotice sau antifungice, deoarece pot apărea reacţii adverse precum alergiile sau fotosensibilitatea.
De ce sunt așa minunate ciupercile Shiitake?
Scurt istoric al ciupercii shiitake
Tradus din japoneză, „shii” se referă la arborele pe care aceste ciuperci au crescut inițial, în timp ce „take” înseamnă pur și simplu ciupercă. Aceste mici frumuseți sunt venerate nu numai din cauza originii lor primordiale, ci din cauza numeroaselor beneficii pe care le aduc asupra sănătății, ce au fost descoperite de-a lungul secolelor de medicină antică.
Despre ciupercile shiitake
Fără rădăcini, frunze, flori sau semințe, ciupercile Shiitake se încadrează într-o categorie specială: fungi. Cunoscuți pentru textura lor bogată și aroma specifică, acestea sunt pe locul doi în lume ca ciuperci cultivate, și accesibile în întreaga lume. În comparație cu ciupercile cu pălărie albă, se spune despre ciupercile shiitake că sunt de 10 ori mai aromate. Acest lucru se poate intensifica atunci când sunt uscate și rehidratate în apă. Deși acestea încă cresc sălbatice, China produce aproximativ 80% din piața mondială de ciuperci shiitake, deși Japonia a avut această distincție inițial. Astăzi, peste 200 de producători din America utilizează o metodă superioară de creștere a ciupercilor (pe lemn de esență tare). Când cumpărați ciupercile shiitake nedeshidratate, acestea trebuie să fie ferme, nu umede sau încrețite. Puteți să le păstrați la frigider într-o pungă de hârtie timp de până la o săptămână. Uscate, acestea se păstrează în congelator timp de până la un an. Cea mai ușoară metodă de a găti ciupercile shiitake este stilul „Sauté” pentru a le păstra aromă, gustul, dar și valorile nutriționale.
Valori nutriționale
Comparând vitaminele, mineralele, antioxidanții și fitonutrienții dintre diverse alimente și ciupercile noastre, aflăm că ciupercile Shiitake sunt complet unice. Dacă am descrie ciupercile shiitake în câteva cuvinte, ar fi următoarele: un ingredient gustos pentru orice mâncare, și un supliment natural excelent, la un preț mic și accesibil.
Cuprul este cel mai vizibil în componența sa, cam 65% din valoarea zilnică per porție, deoarece cuprul este unul dintre puținele elemente metalice însoțite de amino și acizi grași esențiali pentru sănătatea umană. Acidul linoleic este unul este unul din acestea. Deoarece organismul nu poate sintetiza cuprul în mod natural, dietele noastre trebuie să-l furnizeze în mod regulat, iar deficitul de cupru poate fi, de asemenea, un factor în dezvoltarea bolilor coronariene.
Chiar în spatele cuprului se află acidul pantotenic și seleniul, care asigură 52% și, respectiv, 51% din valoarea zilnică. Riboflavină, niacinul, zincul și manganul joacă roluri de susținere, împreună cu ergothioniena, un antioxidant care inhibă stresul oxidativ. Ciupercile Shiitake conțin, de asemenea, compuși puternici care au capacitatea naturală de a inhiba inflamația, tumorile, bacteriile „rele”, virușii dăunători și, ironic, ciupercile. Vitaminele B cum ar fi B2, B5 și B6 fac parte din pachet, oferind energie prin descompunerea grăsimilor, a carbohidraților și a proteinelor.
Ciupercile Shiitake, un as împotriva cancerului și multe alte boli, susțin studiile științifice
Lentina, o proteină antifungică puternică în ciupercile shiitake, a fost găsită în ciupercile shiitake, și studiile arată cum că ar avea proprietăți de prevenire a cancerului. Un studiu a condus pe o dezvoltare mai lentă a tumorilor mai mici după tratamentul oral cu lentinan. Deasemenea s-a constatat că sporii de ciuperci shiitake pot avea abilitați de protecție asupra ficatului, pot suprima inflamația și chiar au proprietăți preventive a cancerului pentru pacienții cu hepatita cronică. Mai multe informații interesante găsiți în articolul nostru complet despre Ciuperci Shiitake.