Sos dulce picant, un adevarat deliciu din bucataria chinezeasca. Bucataria chinezeasca este, in mare parte, vegetariana. Carnea nu este un ingredient foarte popular. In mentalul colectiv s-a inradacinat ideea conform careia mancarea chinezeasca este greu de preparat. Lucrurile nu stau, insa, deloc asa. Cu putina indemanare si ingredientele potrivite, oricine poate deslusi macar o parte din ceea ce inseamna bucataria orientala.
Daca iti doresti sa gatesti mancare chinezeasca in adevaratul sens al cuvantului, este obligatoriu sa utilizezi ingredientele specifice. In acest fel, incursiunea in ceea ce insemna adevarata savoare a acesteia devine foarte accesibila. Cu toate acestea, sunt sanse sa gasesti retete unde se sugereaza si folosirea de inlocuitori pentru anumite condimente. Iti surade idea sa-ti faci provizii de anumite mirodenii chinezesti? Foarte bine! Cele mai multe dintre acestea pot fi pastrate o lunga perioada de timp.
Anul nou chinezesc este cea mai mare sarbatoare. Cu acest prilej, are loc o migratie umana de mari dimensiuni. Se pregatesc numeroase preparate, care mai de care mai savuroase. Legumele sunt si ele la loc de cinste iar gustul lor deosebit este pus in valoare cu ajutorul ghimbirului, usturoiului, al sosului de soia si a celui dulce picant.
Printre legumele folosite in bucataria chinezeasca, numaram nu mai putin de 150 de tipuri de legume, dar si 400 de specii de peste, 200 de tipuri de ciuperci si 110 de specii de animale. Suficiente pentru ca plictiseala sa nu apara nici macar o clipa. De altfel, in China a fost descoperita in anul 2013 o ciuperca cu o greutate de 15 kilograme.
Sosurile chinezesti sunt utilizate in cantitati foarte mici. Cu toate acestea, ele reprezinta ingredientul ideal, capabil sa ofere mancarurilor un plus de gust dar si o consistenta aparte.
Unii carcotasi afirma despre sosul dulce picant ca nu este de origine chinezeasca si ca tara de provenienta ar fi, mai degraba, Vietnam ori Thailanda. De altfel, thailandezii il intrebuinteaza ca dip ori ca marinata pentru fructe de mare sau pui, sau ca sos pentru pachetele de primavara. Cu toate acestea insa, il gasim in numeroase preparate chinezesti.
Acest tip de sos este perfect pentru preparatele din carne de vita, porc, sau chiar si ca sos pentru pachetele de primavara Vrei sa incerci mancarea chinezeasca, dar nu stii cu ce sa incepi? Poti incerca coastele de vita dulci picante, un preparat de o finete deosebita. Gustul te va cuceri si, de indata ce te vei simti mai stapan pe tine, il vei gati chiar tu, pentru a le face celor dragi o surpriza placuta. Pentru ca totul sa fie perfect, adauga langa si o salata de cruditati. De ce este de preferat sa-ti achizitionezi ingredientele necesare si sa gatesti chiar tu? Cand vine vorba despre restaurantele chinezesti, in tara noastra lucrurile nu stau foarte roz. O multime de astfel de localuri se lauda ca ofera preparate cu specific chinezesc, insa gustul lasa mult de dorit.
Daca esti pasionat de gatit, fa-ti macar o data curaj si prepara ceva specific bucatariei asiatice. De ce? Vei iesi cu siguranta din monotonie si, pe langa experienta, iti vei ascuti simturile pentru a savura arome noi.