Descriere
Ciupercile urechi de lemn sunt bogate în fier și vitaminele B, C și D. Ele dețin proprietăți antitumorale și reduc nivelul colesterolului în sânge. Le poți consuma în supe sau la tigaie dar și în combinație cu diverse produse. Ele absorb gustul și aroma celorlalte ingrediente din mâncare. Pentru a le folosi, mai întâi se lasă la înmuiat în apă rece aproximativ 40 – 60 de minute. Cantitate: 1 kg ATENȚIE! Pentru hidratare, se țin 40-60 de minute în apă rece, după care se spală bine cu mâna în apă rece prin strângere și agitare. Acest lucru este necesar pentru a scăpa de eventualele resturi de pământ și nisip. Pentru 1-2 porții este suficient un pumn mic de ciuperci. Nu puneți tot kilogramul la hidratat, decât dacă vreți să hrăniți 3-4 familii odată. 🙂
Despre Ciupercile Urechi de Lemn
Chinezii le numesc ciuperci negre. În știința acestea poartă numele de Auricularia auricula-judae. În Asia, este cunoscută drept urechea lui Iuda sau urechi de lemn. Se spune că, după ce l-a trădat pe Isus, Iuda Iscariotul, unul din cei 12 apostoli, s-a spânzurat de un soc, arbore pe care crește această ciupercă în formă de ureche.
Ciupercile urechi de lemn, asemeni oricărui alt ingredient din bucătăria chinezească, sunt folosite pentru calitățile lor benefice sănătății. Ciupercile urechi de lemn sunt bogate în calciu, fier, potasiu, zinc, ajută la scăderea colesterolului din sânge, contribuie la vindecarea răcelilor și durerilor în gât și reduce riscul de infarct.
Cu culorile lor palide, de gri-brun sau negru, și textura cauciucată, ciupercile din lemn nu seamănă deloc cu ciupercile standard de culoare albă sau maronie pe care le vedeți la ordinea zilei, fiindcă acestea nu au pălărie sau tulpină. Ciupercile urechi de lemn, cunoscute prin unele părți ale asiei drept urechi de copac sau ciuperci negre, sunt cel mai frecvent vândute deshidratate și sunt foarte populare în bucătăria asiatică, fiind consumate de milenii, până în prezent, pentru beneficiile excepționale asupra sănătății.
Cum preparăm ciuperci urechi de lemn?
Clătiți ciupercile urechi de lemn proaspăt achiziționate și îndepărtați orice bucată de rădăcină rămasă. După ce le puneți la rehidratat, observați cum culoarea exterioară a ciupercilor negre se va lumina și dimensiunea lor să se va dubla. Apoi le puteți adăuga la supe, cartofi prăjiți, la mâncărurile stir-fry sau chiar în salate și multe alte feluri de mâncare. După preparare, textura crocantă și culoarea închisă și catifelată a ciupercilor va adăuga un element neobișnuit și interesant chiar și pentru cel mai de bază fel de mâncare. Ciupercile urechi de lemn sunt o sursă foarte bună de fier și proteine și sunt bogate în fibre, oferind aproape jumătate din cantitatea recomandată de fibre zilnice pentru un adult . Ciupercile din ureche de lemn sunt, de asemenea, o bună sursă de vitamine B1 și B2. Ciupercile urechi de lemn sunt populare pentru capacitatea lor de a adăuga textura la supe și pentru faptul că pot absorbi aromele din jur, mai ales la gătirea stir-fry. În afara Chinei, ciupercile urechi de lemn se găsesc cel mai frecvent în forma lor uscată.