Generalitati
Sosul Oyster desemneaza o varietate de sosuri folosite la gatirea stridiilor. Cel mai intalnit in bucataria moderna este un condiment vascos, de culoare maro- inchis facut din zahar si sare, ingrosat cu amidon de porumb si aromat cu extract de stridii. Culoarea mai inchisa a anumitor sosuri Oyster se obtine cu ajutorul caramelului, desi sosurile Oyster de o calitate inalta au in mod natural o culoare inchisa. Este specific partii Cantoneze si a fost creat la sfarsitul secolului 19.
Cum se obtine
In mod traditional, sosul Oyster se obtine prin fierberea lenta a stridiilor in apa pana cand sucul acestora se caramelizeaza si se obtine un sos subtire, maro, cu un gust intens. Astazi, prepararea lui presupune un timp mai scurt si costuri mai mici. Unii specialisti recomanda ca sosul sa fie facut din stridii uscate, in timp ce altii pledeaza pentru cele proaspete; unii recomanda ca acestea sa fie maruntite iar altii spun ca trebuiesc tocate pur si simplu.
Variante
Sosul Oyster este disponibil si in varianta vegetariana si se prepara din ciuperci, cel mai adesea ciuperci Shiitake. Are un pret accesibil.
Varianta europeana este un sos alb aromatizat cu stridii, folosind o baza din lapte si unt topit. Pentru a fi mai cremos, se adauga smantana.
In bucatarie
Pe vremuri, din echipa de bucatari a restaurantului facea parte si un Chef Saucier. Acesta supraveghea sosurile de baza si le prepara pe cele la minut.
Sosul Oyster se foloseste in cantitati mici si asta pentru ca de regula, o lingura din acesta este suficient pentru a imbunatati gustul a patru portii de mancare. In gasim atat in retetele clasice reinventate, cat si in cele moderne.
Daca il combinati cu ulei de masline, obtineti un dressing deosebit pentru salate.
Sosul Oyster adauga un plus de savoare multor preparate, atat celor pe baza de carne, cat si celor in care legumele sunt ingredientul principal. Chinezii il folosesc si la aromatizarea taiteilor. Unii bucatari stropesc rulourile de sushi pentru un plus de aroma si un efect vizual deosebit. Acest sos poate constitui un topping excelent pentru anumite preparate. Poate fi folosit si ca inlocuitor pentru sosul de peste. Dupa deschidere, se pastreaza la frigider. Nu se recomanda congelarea.
Thailandezii au imprumutat de la chinezi, pe langa alte ingrediente, si sosul Oyster pe care il folosesc in preparate stir- fry, alaturi de fructe de mare, carne la gratar, legume si taitei. Sosul thailandez este mai putin sarat, contine mai putini aditivi si are un gust mai pronuntat de stridii decat cel chinezesc.
Si, daca tot v-ati hotarat sa includeti acest sos in vre-un preparat, ideal ar fi sa nu-l cumparati pe cel mai ieftin. Asta daca doriti sa va bucurati de un gust deosebit.
Pastrare
Odata deschis, sosul Oyster trebuie pastrat la frigider, unde poate rezista pana la un an Majoritatea sosurilor Oyster din comert sunt produse in China ( inclusiv Hong Kong), Singapore si Malaysia.
Sosurile Oyster ambalate in cutii rezista mai mult si isi pastreaza savoarea daca sunt transferate intr-un borcan care apoi se pastreaza in frigider.