Descriere
Pasta curry rosie Mae Ploy – 400g
Ingrediente:
Usturoi 21,5%, ardei rosu iute uscat 19%, lemongrass 18,5%, salota 14,5%, sare 13%, galangal 6%, pasta de creveti(creveti 80%, sare), coaja de kaffir lime 2,5%, piper 0,5%.
Nu contine coloranti sau conservanti!
Greutate neta: 400g
Tara de origine: Thailanda
De la începutul civilizației umane, condimentele au fost foarte apreciate și cultivate pentru conservarea alimentelor, aromatizare, vindecare și chiar pentru a alunga „spiritele rele”.
Comerțul cu mirodenii pe continent a existat de mii de ani, unele au fost folosite ca monedă la un moment dat sau chiar au declanșat războaie și expediții, precum și unul dintre motivele principale ale colonizării.
Bucătăria asiatică este un amestec de rețete unice și gustoase, cu arome îndrăznețe și aspect colorat. A devenit din ce în ce mai populară în ultimele decenii, deoarece oamenii pot călători mai ușor în această zonă și se pot îndrăgosti de bucatele locale.
Gastronomia asiatică cuprinde multe condimente diferite, de la parfumul capricios al cuișoarelor, folosit atât de des
în mâncărurile indiene până la piper, cum ar fi Sichuan, în mâncarea chineză. Deși sunt adunate sub denumirea de „condimente asiatice”, există diferențe destul de mari între condimentele vietnameze și libaneze, chinezești și indiane, coreene și iraniene. În afară de sosuri,
condimentele reprezintă nucleul bucătăriilor asiatice autentice de care multe dintre preparatele tale preferate pur și simplu nu se pot lipsi. Acestea accentuează gusturile cărnii, fructelor de mare și ale legumelor și conferă mâncării un plus de gust, aromă umami și un caracter unic.
Cea mai timpurie utilizare pe scară largă a ierburilor și condimentelor din Asia poate fi urmărită până în China antică și India. A evoluat de-a lungul veacurilor, devenind o parte integrantă a multor bucătării apreciate în toată lumea. Încă din 2700 î.Hr., o carte cu mirodenii
numită „Ben Chao Kang Mu” sau „Farmacopeea sistemică” a fost scrisă de renumitul ierburist și farmacist chinez Li Shih-Chen. Legenda spune că el a explorat marii munți și pădurile din China în căutarea de plante benefice, ierburi și condimente – dintre care multe sunt folosite și astăzi în medicina chineză și în gastronomie. Între timp, condimentele indiene au fost cultivate pentru prima dată în grădinile Babilonului în secolul al VIII-lea î.Hr. Scrierile lui Charaka și Susruta II din secolul al IV-lea î.Hr. detaliază beneficiile pentru sănătate ale diferitelor medicamente pe bază de plante, utilizate ca antiseptice în chirurgie, ajutând la vindecarea rănilor și ca alte scopuri holistice.
Ce este curry?
A defini Curry este un proces destul de dificil, deoarece variatiile sunt cu adevarat nesfarsite. In functie de combinatia exacta de condimente care sunt folosite, curry poate diferi de la bucatarie la bucatarie, bucatar-sef la bucatar si de la regiune la regiune. Acesta este probabil unul dintre motivele pentru care ne simtim uneori intimidati – nu suntem siguri cum sa incepem. Predominant in bucataria din sud-estul Asiei, curry-ul consta dintr-o combinatie diversa de condimente si ierburi, care de obicei (dar nu intotdeauna) includ si ardei iute. Curry-ului ii place sa fiarba, sau sa stea la temperaturi inalte in timp ce este prajit, sa isi amplifice aroma in timp ce este folosit in bucatarie, astfel incat fiecare fel de mancare poate fi manipulat si modificat cu usurinta in functie de combinatia de condimente, creand unele dintre cele mai picante, si aromate mancaruri.
Curry pudra vs. pasta de curry
Pudra de curry
Un amestec de condimente, praful de curry include in mod obisnuit: turmeric, coriandru si ardei rosii (printre altele); acest amestec este cel mai usor disponibil in supermarketuri. Gama de pulberi de curry depinde de originea si gastronomia din care provine. De exemplu, un amestec de curry indian versus un amestec de curry chinezesc va diferi semnificativ cand vorbim de aroma. Daca ati evitat gatitul cu curry deoarece sunteti sensibil la mancaruri picante (de la caldura), va sugeram sa incepeti cu pudra curry. Aceasta in sine nu este foarte picanta, dar ofera aceeasi aroma delicioasa.
Pasta de curry
Pe langa faptul ca este un amestec de condimente, pasta de curry include uleiuri si ingrediente proaspete (precum ghimbir si usturoi). Ele sunt puternice in aroma si nu necesita multa preparare sau alt fel de condimente in plus. Curry-ul tailandez tinde sa fie facut cu pasta de curry si de multe ori utilizand si lapte de nuca de cocos in combinatie cu pasta, pentru a face fie o supa, fie un sos. Retetele curry thailandeze pot include legume, carne de pui, peste sau fructe de mare si ierburi aromate proaspete, cum ar fi menta, cilantru si busuioc. In mod obisnuit, curry-urile Thai folosesc o pasta rosie, verde sau galbena si variaza de la ‘o usoara caldura’ la ‘foarte foarte picante!’. Pasta curry poate rezista si pana la sase luni in frigider.