Descriere
Sos de stridii MAEKRUA – 600ml
Sosul de stridii este un sos gros, bogat, de culoare închisă, siropos, făcut din suc de stridii.
Sosul de stridii este folosit aproape întotdeauna în cartofii asiatici și conferă o aromă delicioasă sărată legumelor, mâncărurilor de tăiței și celor marinate, fără a avea prea mult gust de fructe de mare sau a fi prea sărat. Întrucât sosul de stridii are deja o textură groasă, nu este nevoie să-l amestecați cu altceva înainte de a-l adăuga la rețete.
Sosul de stridii este un lichid vascos, de culoare bruna, utilizat in mod frecvent in bucatariile sud-est asiatice, mai ales in cea chinezeasca (cea cantoneza, in special) si in cea filipineza. Este preparat din stridii, saramura si arome. Nu este deloc asemanator nici cu sosul de soia, si nici cu cel de peste; nu se pot substitui reciproc in retete.
Ingrediente:
Extract de stridii 30%, sos de soia (boabe de soia, faina de grau, sare) 28,8%, apa 11,8%, zahar 10,10%, sare iodata 8,10%, amidon modificat 7,50% (agent de ingrosare E1414), amidon de porumb 3,50%, gluconodelta-lactona 0,10% (regulator de aciditate), benzoat de sodiu (conservant E211) 0,10%.
Ce este in sosul de stridii?
Sosul de sos este un sos gros, maroniu, cu un gust dulce si sarat. Sosul de stridii este un ingredient popular in bucataria vietnameza, thailandeza si cantoneza. Acest sos gros, aromat este plin de umami, ceea ce confera oricarei retete un plus de aroma.
In mod traditional, sosul de stridii se face fierberea stridiilor in apa, pana cand se caramelizeaza intr-un sos gros, maroniu si intens aromat. In prezent, diverse procese automatizate au fost inventate pentru a crea o aroma similara, mai repede si cu un cost redus. Sosurile de astazi sunt de obicei facute cu o baza de zahar si sare si ingrosate cu amidon de porumb. Extractul de stridii sau esentele de stridii sunt apoi utilizate pentru a da aroma sosului de baza. Alte ingrediente, precum sosul de soia pot fi adaugate, pentru a aprofunda aroma si a-i spori gustul. Calitatea sosului de stridii va afecta foarte mult aroma, deci, daca prima voastra impresie a fost ca pretul e putin cam ‘piperat’, puteti fi siguri ca sosul este de calitate.
O versiune vegetariana de sos de stridii este disponibila si este facuta folosind ciuperci pentru a furniza aceeasi aroma profunda. Ciupercile, in special ciupercile de stridii, au un nivel ridicat de aroma umami, similar cu cel al stridiilor.
Ce gust sosul de stridii?
Sosul de stridii are un echilibru frumos intre dulce si sarat, cu o aroma subtila, pamantoasa, datorita stridiilor sau extractelor de stridii. Calitatea sosului de stridii va afecta foarte mult aroma. Sosurile de stridii de calitate inferioara pot folosi aroma artificiala de stridii, in timp ce sosurile de stridii de calitate folosesc numai arome reale.
Cum este folosit sosul de stridii?
Sosul de stridii este folosit pentru o varietate de aplicatii, inclusiv un dressing pentru fidea si taietei, legume si mancaruri stir-fry, sau ca baza pentru alte sosuri si marinade. Sosul de stridii este de asemenea folosit pe rulouri de sushi pentru o aroma in plus si un estetic placut.